Cauta

Dronele MAI, programate să supravegheze revoltele populației

Dronele MAI, noul Big Brother al României

Românii vor fi permanent supravegheați cu ajutorul dronelor. Guvernul a inițiat o ordonanță de urgență care permite, practic, nu numai Ministerului Afacerilor Interne, ci tuturor instituțiilor statului să-și achiziționeze drone care să culeagă imagini și date despre orice, în funcție de interesele acestor instituții. În ce privește MAI, una dintre misiunile dornelor este de a filma și transmite date de la mitinguri, marșuri și demonstrații ale populației.

Guvernul a elaborat un proiect de ordonanță de urgență extrem de periculos, dat fiind faptul că permite tuturor instituțiilor statului să utilizeze dronele pentru a-i supraveghea pe români. Pentru început, primele achiziții se vor face de către MAI în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, dronele deservind ambele instituții.

”În ceea ce privește autoritățile administrației publice centrale, acestea pot deține și opera orice fel de aeronave fără pilot la bord, cu respectarea legislației specifice. Prin proiect se propune ca Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, să opereze sisteme de aeronave fără pilot la bord prin misiuni de zbor în scopul îndeplinirii atribuțiilor proprii, precum și pentru sprijinirea autorităților administrației publice centrale în îndeplinirea atribuțiilor acestora”, se arată în actul normativ. Potrivit acestuia, Ministerul Afacerilor Interne va utiliza dronele pentru a supraveghea și monitoriza mitingurile, marșurile, demonstrațiile, revoltele și manifestările de amploare ce se desfășoară în spațiul public cu un grad de risc ridicat. Totodată, aparatele de zbor fără pilot vor supraveghea și zonele în care sunt concentrate mase mari de oameni, cum ar fi competiții sportive și întâlniri internaționale. Dronele vor mai fi utilizate și pentru observarea din aer a activităților care se desfășoară pe suprafața terestră, fluvială și maritimă, precum și pentru  monitorizarea traficului rutier, naval, maritim și montan.

Big Brother deasupra șantierelor

Programul de cooperare dintre MAI și Ministerul Transporturilor prevede captarea, receptarea și prelucrarea unor informații de interes pentru îndeplinirea atribuțiilor proprii, respectiv monitorizarea șantierelor infrastructurii de transport.

Astfel, dronele vor capta date geospațiale aferente proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de pregătire, în etapa de construcție și în operare, precum și date privind identificarea, localizarea și contorizarea automată a utilajelor din cadrul șantierelor proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de construcție. Aparatele de zbor, operate de structurile MAI, vor asigura, pentru Ministerul Transporturilor, date privind contorizarea automată a lucrătorilor din cadrul șantierelor proiectelor de infrastructură de transport aflate în etapa de construcție, dar și orice alte date spațiale care pot sprijini dezvoltarea și operarea infrastructurii de transport. Pentru celelalte instituții din domeniul civil, dronele vor fi folosite pentru supravegherea răspândirii bolilor în agricultura, supravegherea și fotografierea aeriană, detectarea scurgerilor de gaz, detectarea incendiilor, monitorizarea mediului ambiant, arheologia, monitorizarea sistemelor fotovoltaice, monitorizarea clădirilor și a construcțiilor.

Adio, elicoptere

Executivul susține că ora de zbor a unei drone este de 10 ori mai ieftină față de elicopter și că are riscuri minime de accident aviatic. Astfel, utilizarea aparatelor de zbor fără pilot la bord prezintă o serie de avantaje, cum ar fi obținerea, cu cheltuieli mai mici, a unor imagini aeriene în timp real asupra situației din teren, scăderea timpului de reacție, furnizarea informațiilor necesare luării deciziilor într-o totală cunoștință de cauză și întărirea încrederii în justețea deciziilor, reducerea costurilor privind consumul de resursă de aviație și reducerea misiunilor de tip supraveghere cu elicopter.

Ultimele stiri

  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Exit mobile version