Cauta

Cîțu, atac șocant la adresa UE. România riscă să nu primească banii

Cîțu a comis-o din nou. Marile companii, protejate

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a lansat un atac dur la adresa Uniunii Europene în problema impozitării, riscând să scoată România de la masa negocierilor pentru obținerea fondurilor UE. Atitudinea lui Cîțu este absolut neînțeleasă, având în vedere că măsurile UE ar urma să crească nivelul de impozitare la companiile multinaționale.

”Politica de impozitare reprezintă un element al suveranității si o pârghie esențială în stabilirea politicilor naționale. România nu susține trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce privește modalitatea de adoptare la nivel UE a deciziilor în domeniul impozitării”, a declarat oficial ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, după reuniunea informală a miniștrilor de finanțe din UE, la Berlin, în 11 și 12 septembrie 2020. Cu referire la discuțiile privind introducerea unui nivel minim de impozitare, ministrul Cîțu a afirmat că această chestiune reprezintă un aspect problematic pentru România. Europarlamentarul Victor Negrescu susține însă că poziția ministrului Cîțu este în contradicție flagrantă cu cea a președintelui Iohannis.

”Sunt două propuneri lansate de Comisia Europeană. Una se referă la nevoia creării unor standarde minime în ceea ce înseamnă impozitarea, inclusiv la nivel de cuantum, dar încă nu s-a ajuns la stabilirea unui posibil cuantum. Cealaltă propunere se referă la introducerea unor taxe europene pentru a se finanța programul de relansare europeană. Acestea au fost decise la nivelul Consiliului European, iar președintele Iohannis și-a dat deja acceptul pentru ambele direcții atunci când s-au conturat bugetul UE și planul de relansare. În contextul acesta, poziția ministrului Finanțelor nu corespunde cu poziția exprimată deja de cei mai înalți oficiali ai statului român. În opinia mea, poziția ministrului Cîțu este o poziție antieuropeană și, mai mult de atât, o poziție care contravine interesului României, pentru că cele 80 de miliarde pe care dorim să le primim de la UE sunt condiționate tocmai de aceste măsuri”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Nu se vrea impozitarea marilor companii

Impunerea de către UE a unor mecanisme de colectare a impozitelor și taxelor ar fi benefică pentru România, care ar reuși, astfel, să aducă mai mulți bani la buget de la companiile multinaționale, arată Victor Negrescu. ”Ministrul Finanțelor greșește în această poziție, mai ales că se antepronunță în condițiile în care până în prezent nu s-au vehiculat cifre sau procente și eu cred că mai important este să vedem cum vor arăta aceste resurse proprii, cum vor fi ele calculate, cine va trebui să plătească și, mai ales, care este câștigul României. Pentru că în cazul resurselor proprii, inclusiv introducerea unor impozite minime la nivel european, acele resurse vor fi colectate de statul român și vor ajuta țara să aibă resurse suplimentare.

În unele spețe vorbim practic de creșterea gradului de colectare și de sume de bani care în prezent nu sunt colectate de statul român. Apariția acestor mecanisme europene va permite României să colecteze impozite inclusiv de la marii jucători care activează în țara noastră și care cunosc foarte bine mecanismele europene actuale și, de multe ori, evită plătirea impozitelor în statele mai puțin eficiente din punct de vedere administrativ, așa cum este, din păcate, cazul României. Sunt jucători care știu că facă o optimizare fiscală, care folosesc mecanisme existente pe piața europeană, iar statul român nu este eficient în a gestiona astfel de situații, de genul transferul profitului. De multe ori aceste lucruri sunt realizate folosindu-se forme legale, iar dacă administrația noastră ar fi mai eficientă s-ar putea găsi soluții de impozitare”, ne-a mai precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

UE va monitoriza toate tranzacțiile

Reacția ministrului Cîțu este cu atât mai dubioasă cu cât viitorul mecanism european de colectare a impozitelor va include o monitorizare a tuturor tranzacțiilor, fapt care va împiedica transferul profiturilor din România în țările de origine ale companiilor străine. ”Uniunea Europeană ne va sprijini, inclusiv financiar, în ceea ce înseamnă creșterea capacității administrative de colectare și în modernizarea sistemului fiscal, iar toate aceste lucruri sunt benefice României. Ce se va colecta în plus va reveni României, în cazul în care se vor decide anumite cote. În contextul acesta, România nu are de pierdut, ci doar de câștigat. Din păcate, ministrul Finanțelor clar nu cunoaște politica fiscală europeană. Și, mai grav, prin poziția sa, ministrul exclude România de la aceste negocieri”, a mai afirmat Victor Negrescu.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version