Cauta

Chichița din lege. Porcii din gospodării nu vor putea fi vânduți

Nu ai declarat și înregistrat porcul din curte, nu îl comercializezi

Deși ANSVSA și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au ieșit public să liniștească spiritele și să se jure că susțin tradiția creșterii porcului, în realitate, condiția impusă exclude de la vânzarea animalelor tocmai gospodăriile populației. Este vorba despre obligativitatea crotalierii animalelor și înregistrarea în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, lucru pe care marea majoritate a celor care cresc porci în propriile curți au evitat să le facă.

După ce au interzis total vânzarea porcilor din gospodării, autoritățile au revenit și s-au jurat că susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a lor. În acest sens, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă și că românii își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

”ANSVSA va modifica Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA). Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului pestei porcine africane”, se arată într-un comunicat al ANSVSA. Chiar și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a ieșit public să confirme că oamenii își vor putea vinde porcii crescuți în gospodăria țărănească, dar că orice mișcare de porc, valorificare de porc de la persoanele fizice, se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe.

Se tem de impozitare

Toate animalele din gospodării ar trebui să aibă, în mod obligatoriu, crotalie și, implicit, înregistrare în  Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.

”Și până acum era prevăzut acest lucru în Legea porcului. Deci, ca să poți să vinzi, trebuie să îndeplinești niște condiții de biosecuritate. Dar cel care are doi-trei porci nu o să-i crotalieze niciodată. În plus, degeaba face eu un examen clinic astăzi, în care porcul este sănătos, și el este purtător de virus și, peste 5 zile, apar semnele clinice de boală. Crotalierea este necesară ca să am o trasabilitate a porcului. Marea problemă este că cei mai mulți nu își înregistrează porcii și apoi îi vând. Românii nu și-au crotaliat porcii până acum și, de acum încolo, nici atât. Un porc poate fi crotaliat în primele 60 de zile de viață, ulterior, nu se mai poate face acest lucru. Serviciul de crotaliere este gratuit, dar oamenii se tem că-i bagă la impozite, că își pierd ajutoarele sociale, pentru că porcul este considerat sursă de venit”, ne-a declarat dr. Mihai Terecoasă, fost director executive al DSVSA Prahova.

Fără crotalie, nu poți vinde

Ca să poți vinde un porc din gospodărie, acesta trebuie să aibă crotalie și să fie înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA. În momentul în care se intenționează tranzacționarea porcului, cetățeanul trebuie să meargă la medicul veterinar, de la care să obțină un certificat în care să fie trecută persoana care vinde și cumpărătorul. Dacă se vinde în alt județ, este nevoie de aviz interjudețean. ”Mai este o piedică în vânzare, să zicem. Nu toate comunele au medic veterinar și, în momentul în care vrei să vinzi porcul, trebuie să aștepți o zi, două, să vină medicul”, ne mai spune dr. Mihai Terecoasă. Pe de altă parte, acesta admite că vectorul principal al transmiterii virusului pestei porcine africane este porcul mistreț, care este luat de om și dus la porcul din gospodărie. Tocmai de aceea, măsurile ar trebui îndreptate împotriva porcilor mistreți, nu împotriva zootehniei de subzistență din gospodării.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version