AcasăSOCIALRomânii nu mai pot vinde porcii din bătătură. Veterinarii, puși să urmărească...

Românii nu mai pot vinde porcii din bătătură. Veterinarii, puși să urmărească tot ce mișcă

Porcii vor avea acte de identitate

Toți românii care cresc animale în gospodării vor fi obligați să le înregistreze oficial și să le asigure condițiile de biosecuritate. Potrivit unui Ordin al ANSVSA, publicat deja în Monitorul Oficial, medicii veterinari vor inventaria animalele din bătătură, iar proprietarii nu vor mai putea sacrifica animalele decât pentru consum propriu. Totodată, orice transport al unui animal, obligatoriu microcipat sau ștanțat, trebuie să dețină documente de circulație.

Ca să nu deranjeze fondurile de vânătoare, prin impunerea obligației de a reduce numărul de mistreți, principalii vectori de răspândire a pestei porcine africane, autoritățile au decis să lovească exact în zootehnia de subzistență. Astfel, noua Normă a ANSVSA stabilește reguli atât de stricte, încât românii nu vor mai putea în niciun fel să-și vândă porcii din bătătură. Mai mult, aceștia vor fi obligați să înregistreze fiecare animal, pe care să-l microcipeze sau să-l ștanțeze, sacrificarea făcându-se numai cu permisiune de la autorități. Potrivit actului normativ, animalele din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni vor circula pe teritoriul României numai dacă sunt identificate și înregistrate și însoțite de documente de circulație și, în cazul camelidelor, cervideelor și renilor, de documentul de identificare unic pe viață. Totodată, bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, camelidele, cervidele și renii existente/existenți pe teritoriul României vor fi supuse/supuși procesului de identificare și înregistrare prin crotalie convențională, crotalie electronică, transponder tip bolus, transponder injectabil sau tatuaj. Ulterior aplicării mijloacelor oficiale de identificare, datele aferente animalelor vor fi înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIÎA).

Cod unic pentru fiecare proprietar

Fiecare exploatație din România trebuie înregistrată în SNIÎA, inclusiv cea nonprofesională, adică ferma de suine de subzistență cu maximum 5 capete, prin atribuirea unui cod alfanumeric unic și permanent generat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau de DSVSA pentru exploatațiile comerciale. Pentru înregistrarea exploatațiilor nonprofesionale, proprietarul care dorește deschiderea unei exploatații va notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit, precizând speciile de animale pentru care se solicită deschiderea exploatației. Notificarea trebuie însoțită de cartea de identitate a proprietarului și de documentele de proprietate pentru suprafața de teren unde dorește să deschidă exploatația sau documentele care, conform legii, atestă dreptul de utilizare a spațiului destinat creșterii/îngrijirii animalelor, spațiu care trebuie să fie bine delimitat față de alte exploatații, în vederea verificării realității datelor înscrise în notificare. Medicul veterinar de liberă practică împuternicit se va deplasa la fața locului și va verifica existența spațiilor necesare creșterii animalelor. În cazul exploatațiilor cu porcine, noua exploatație va fi înregistrată doar după ce a verificat respectarea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitar-veterinară în vigoare și a constatat îndeplinirea acestora.

Veterinarul e tătic

Proprietarii de exploatați și deținătorii de animale sunt obligați să permită medicului veterinar să desfășoare controale pentru a verifica animalele. În termen de 3 zile lucrătoare de la nașterea sau achiziționarea oricăror animale din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni, deținătorul de animale va notifica nașterea/prezența respectivelor animale în exploatație medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prezentând acestuia documentul de circulație pentru animalele achiziționate. Fiecare deținător de animale va avea obligația de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenție de mișcare a animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni. în acest scop, solicită acestuia înregistrarea și eliberarea documentului de circulație, în format electronic sau tipărit, și pune la dispoziția acestuia animalele pentru verificarea identității.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.561 afisari

42 COMENTARII

      • Revolutie spui ? Pai jar mancati ! Acum cu un general de Armata P.M. , pai asta da ordin sa va impuste pe toti

      • CIOLACU SI CIUCA DOCTORANZII MANDRIA ROMANIEI . CIOLACU VORBESTE MAI PUTIN SA NU I SE VADA PROSTIA . CIUCA NU MAI E NEVOIE , E DOBITOC DE-A BINELEA

        CIOLACU SI CIUCA DOCTORANZII MANDRIA ROMANIEI . CIOLACU VORBESTE MAI PUTIN SA NU I SE VADA PROSTIA . CIUCA NU MAI E NEVOIE , E DOBITOC DE-A BINELEA

        ROMANIA A INCAPUT PE MAINILE UNOR IMPOSTORI SI INCOMPETENTI , PROFESORI , DOCTORI INGNERI , SAVANTI DE RENUME DE KLOSET , CA PE TIMPUL LUI CEASCA
        DACA NU MAI RAU , DAR DE DATA ACEASTA ESTE EXCEPTIONAL , CU UN CONDUCATOR SSUPREM SSAS , NICI MACAR ROMAN ,
        VAI VOUA ROMANILOR CE ALEGETI UN VENETIC TRADATOR CONDUCATOR DE TARA SI POPOR

      • Dar totuși toată lumea avea vite ,porci și altele cu toate restricțiile din acea vreme acum cate animale se mai cresc in sate și cine sa le mai crească când nici tineri nu mai exist

  1. Atâta vreme cât mai ales voi, ziaricii, le spuneti āstora ” autoritāti ” si nu administratie (administrator) sau chiar SLUGI ale cetateanului – pentru cā asta trebuie sā fie – ei, bine, voi, ziaricii, sunteti complici cu ei. Adicā jegurile, scursurile astea sā decidā cam tot ce se întâmplā cu si în viata noastrā, pânā la ce, cât si cum mānânc, printre multe altele? Adicā slugile astea, ale globalistilor satanisti, umanoizii āstia împutiti, sā decidā viata omului pânā în cele mai mici detalii, da? Bāāā, tot o sā fiti voi stârpiti, ca niste viermi, nici o grijā!

  2. Nici pe timpul lui Ceașcă n-a fost asa ceva. Singura interdicție atunci, erau vițeii.

  3. ” Veterinarii, puși să urmărească tot ce mișcă ”
    -pai atunci ii punem sub blestem,
    simplu.

  4. Unde sunt cretini care aplauda astfel de nemernicii?Pentru ca cei care mai si gandesc sunt categorisiti ca adeptii ai teoriilor conspiratiei,de catre aceeasi idioti.

  5. Cine a scris articolul e o persoană neinformată, aceste reguli sunt de foarte mult timp, nu e nimic nou. Probelema e cum o sa intri tu pe o proprietate privată fara acordul proprietarului….așa că ați scris că nu aveați ce…foarte îngrijorător… Romanii nu vor putea vinde….ba vor vinde așa cum au făcut-o până acum

    • Cât de naiv ești ,ai avut vreodată control de la ei ?te întreb ști ce e gard electric? E din UE mi-au dat amenda că am fost reclamat că am îngrădit pășunea cu așa ceva

  6. Unde ai trait pana acum?legislatia asta este de ani de zile(peste 10).Da, se fac inspctii lunar,cum este normal,pentru asigurarea conditiilor de bunastare si biosecuritate.Nu a interzis nimeni cresterea animalelor in GP uri dar cu minime conditii de biosecuritate.Formularele de miscare sunt gratuite deci este de bun simt sa anunti medicul veterinar ca vinzi animalul din gospodaria proprie.Animalele se examineaza clinic in baza caruia se elibereaza certificat de sanatate pentru animalele vandute.Inainte de a scrie un articol,putina informare preferabil de la un „tatic”.

  7. Mai bine va fi ca niste romanasii sa taie niste porkusori cam dolofani de sparlamentari din Sparlament si Gubern, acolo sunt marile suine ale maretei natii de romanasi din celebra colonie esuata semi-bananiera 🙂 Bai ciukanezule, pregateste-ti grumazul, esti intre primii vizati de partenerii tai amerloci, aia zic ca deja esti numai bun de sacrificat cat de curand, esti o suina mare si grasa ca un pork de 140 de kile, vream sa te vedem in Donbass, in transeele de acolo, sarind in sus de bucurie, dar numai in slapi 🙂 Ha ha ha 🙂

  8. Bine ca mai mult de 5 porci nu pot sa tii dar caini poti sa ai cu nemiluita si nu e nici o problema.Bine ca a aparut pesta porcina africana si pot sa ii de-a in cap taranului. Si apropo fara acceptul proprietarului nimeni nu poate intra pe proprietatea sa doar daca exista vreun mandat.

  9. Cu postarea asta fac 17 comentarii din 20 , doar Ciprian , Alex si Scarlat Liviu nu sunt io , astiept ricumpiensa di la Raion .

    • ricumpiensa e capitalista tovarashe. munca pentru maica rasia ar trebui sa-ti fie suficienta recompensa. daca nu o punem pe capul tau!

  10. Ăștia de la PSD, voiau sa facă lucrul acesta demult! Ei tot timpul vor fi de partea excrocilor lor. Știam ca se va întâmpla lucrul acesta pentru ca toți nemernicii care au cerut aceasta sunt infiltrat în acest partid. Vor sa rămână doar ei, sa ne vândă porcii lor, crescuți asa cum noi nu ne dorim astfel de carne pe masa noastră, cancerigena, pana-ntrun final. Cine putea sa facă lucrul acesta? Comunistul fără obraz Petre Daia. Umiliți-ne în continuare! Mulțumim! Că rușine n-o sa va fie în vecii vecilor!

  11. breaking news:

    -cica porcu TREBUIE sa aiba „medic curant”
    cu intreaga familie!
    (de implementarea asta se ocupa un jidan/porcar,
    babnuiala 100% adevarata)

  12. Trebuie sa mâncăm numai covrigi de la covrigăria lui Ciolacu.Romania trebuie să producă numai covrigi

  13. Aceste decizii nu fac decât să distrugă societatea românească (umană și economică) prin sărăcire
    Întrebarea e „da ce nu se da posibilitatea ca țărani sa se alinieze la norme sanitar-veterinar europene și să existe abatoare bineînțeles cu preț convenabil pentru toate părțile și astfel să devenim o societate înstărită prin producție nu cum vor politicieni doar pe consum astfel poate mai dispar și bolile asociate acestor alimente ne-naturale din magazine

  14. Trăiască SUA si UE cu marionetele din Romania că am ajuns sa golim magazinele de toate mizeriile care nu le baga pe gat (roșii care scârțâie în dinți , carne ambalata care se umple tigaia de apa din ea când o gătești nu mai zic de gust că a ajuns sa visăm acele roșii de la țărani dulci și moi iar de porcul pârlit cu paie nu mai zic
    Au distrus târgurile de animale care îți lua animalul viu și era carnea tranșată in fata ta „cică erau neconforme normelor de sănătate ” dar carnea stricată din UE și revândută in Romania e comforma rușine politrucilor Români postdecembriști că am ajuns in această situație de ghena europeana

  15. Să fie nominalizați cei de la PUTOARE la alegeri să știm de cine trebuie să scăpăm că blestemele nu au nici un efect.

  16. De ceva vreme adică de citva ani buni în urma nu mai exista politica adevărată doar taxam interzicem doar ca omul sa o ducă mai rău atat știu guvernați noștri. Problema este ca poate uni de acolo care poate sa dea legi or primit niște apartamente și mașini etc. Pentru a da o asemena lege

  17. Din ce în ce mai ordinari, perverși și cretinoizi. Fără a mai vorbi de trădători ca acte.
    Pe lângă ca este o lege abuziva, mai este și tâmpită. La un veterinar la 10-15 sate (și aici vorbesc de adevărații veterinari, nu de felcerii de lux de câinii si pisici) sa vad cum aplica ei legea.
    Si cât de idioți pot sa fie ca să nu limiteze factorul de infestare major, adică fondurile de vânătoare?
    Dar aici nu este vorba de fapt nici de fondurile de vânătoare, ci de importurile de miliarde de euro de carne de proasta calitate, luata pe bani de nimic și vândută pe bani grei in supermarket la fraierii și comozii din România.
    De asta e vorba și nimeni nu sufla un cuvant

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger