Cauta

Certificatul european, doar manipulare pentru vaccinare

Toate Uniunea Europeană este verde. La ce folosesc certificatele digitale?

Singurul scop al certificatului digital european este vaccinarea, pentru că nu facilitează în niciun caz libera circulație, ci o împiedică, ne spune avocatul Alexandru Mușătoiu. În plus, certificatele nu au niciun sens, atâta vreme cât absolut toate statele din UE sunt în zona verde.

În ultima vreme, se induce ideea că, fără certificatul digital european, care să ateste vaccinarea, vindecarea sau testarea, nu mai putem călători în țările Uniunii Europene. În fapt, Regulamentul UE 2021/953, deși specifică faptul că acest certificat nu condiționează călătoriile, precizează și că testele Covid prezentate de cetățeni la intrarea în alte state pot fi contrafăcute, astfel încât este necesar un cadru instituțional care să confere mai multă securitate. Deci, vrem nu vrem, trebuie să solicităm din țară aceste certificate. Dacă pentru cei vaccinați se poate solicita certificatul digital cu 5 zile înainte și este valabil cel puțin un an, pentru cei care folosesc teste pentru a ieși din țară, lucrurile se complică. Autoritățile române au anunțat că, pentru eliberarea unui certificat pentru testare rapidă, care este valabil doar 24 de ore, solicitarea trebuie făcută cu 12 ore înainte. Și, practic, nu mai rămân decât 12 ore în care să te deplasezi și să ajungi la destinație. ”Este pentru prima oară când dreptul de circulație în Uniunea Europeană este condiționat de ceva, în cazul acesta de un act medical. Deci tot ce spun ei că ar facilita de fapt nu faciliează nimic, ci împiedică libera circulație. Într-un mod intenționat au făcut ordonanța cu certificatele digitale puțin obscură, pentru că nu se înțelege exact. Din Regulamentul UE reiese că nu este obligatoriu, nu condiționează deplasarea, dar, iată că, până la urmă, pare să o condiționeze. Până la urmă și cei care s-au vindecat, cum este și cazul meu, și au depășit 180 de zile, sunt îndreptați către testare pe bani sau spre vaccinare gratuită. Și oricum ai lua-o este o manipulare spre vaccinare”, ne-a declarat avocatul Alexandru Mușătoiu.

Statele UE, în totalitate verzi

Certificatele eliberate vor fi verificate și validate la intrarea pe teritoriul național prin punctele de trecere de frontieră prin intermediul sistemului informatic SII-CDC, în platformele informatice și bazele de date deținute de către instituțiile și autoritățile publice responsabile, se arată în Ordonanța de Urgență emisă de Guvernul României privind certificatul digital UE. Problema este că, în acest moment, toate statele Uniunii Europene sunt în zona verde și niciuna dintre țări nu ar trebui să solicite certificate de vaccinare, testare sau vindecare, potrivit măsurilor referitoare la călătorii și criteriilor comune pentru cartografierea nivelurilor de risc în contextul Covid-19. Practic, nici la întoarcerea din țările UE și la intrarea în România nu este nevoie de vreun test sau vreun certificat digital. Și totuși, toată această discuție despre certificatele digitale și mediatizarea pe post de veste bună pentru români a disponibilității acestora par să inducă ideea că fără aceste certificate nu poți ieși din țară.

Fără restricții pentru vaccinați

Regulamentul UE care introduce certificatul digital Covid-19 nu aduce atingere competenței statelor membre de a impune restricții privind libera circulație, în conformitate cu dreptul Uniunii, pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2. ”Prezentul regulament ar trebui să contribuie la facilitarea eliminării treptate a unor astfel de restricții în mod coordonat ori de câte ori este posibil, în conformitate cu Recomandarea (UE) 2020/1475. Astfel de restricții ar putea fi eliminate mai ales în cazul persoanelor vaccinate, în concordanță cu principiul precauției, în măsura în care dovezile științifice privind efectele vaccinării împotriva COVID-19 devin din ce în ce mai disponibile și mai concludente în ceea ce privește întreruperea lanțului transmiterii”, se arată în Regulamentul UE 2021/953.

Ultimele stiri

  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Exit mobile version