Cauta

Care sunt cele mai scumpe alimente. Românii dau cei mai mulți bani pe aceste produse

(foto. Facebook/Institutia Prefectului - Judetul Arges)

Nu sunt puțini cei care au remarcat, în ultima perioadă, că atunci când merg la magazin să cumpere diverse alimente sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a achiziționa produse alimentare, comparativ cu anul trecut.

Dintre produsele alimentare, zahărul rămâne produsul care a cunoscut cele mai mari creşteri de preţuri în ultimul an, urmat de unt şi margarină. O arată cifrele oficiale.

Așadar, zahărul se menţine în topul produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere a preţului de 58,71% în mai 2023 faţă de mai 2022, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ce alte alimente s-au scumpit

Alte alimente care au consemnat creşteri importante de preţ sunt untul (+ 32,46%), margarina cu 31,39%, ouăle, cu un plus de 29,72%, brânza de vacă (telemea) cu 28,94%, alte legume şi conserve de legume cu 28,78% şi cartofii cu 25,54%, potrivit Agepres.

De asemenea, s-a aflat că în clasamentul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ în perioada analizată s-au aflat energia termică, cu 23,82%, detergenţii, cu 16,77%, articolele de igienă şi cosmeticele, cu 15,58.

Au fost și două categorii care au cunoscut scăderi de prețuri. Combustibilii s-au ieftinit cu 9,05%, iar medicamentele cu 3,7%, conform aceleiași surse.

Scumpiri în transportul aerian

Cât despre sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 46,25%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,93% şi transportul CFR, cu 21,18%.

În aprilie faţă de martie, cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la cartofi 11,28% şi fructele proaspete – 4,68%. Luna trecută, la produse alimentare s-au scumpit alte legume şi conserve de legume, cu 2,40% şi citricele şi alte fructe meridionale cu 2,09%, iar cea mai importantă ieftinire a fost consemnată în cazul laptelui de vacă, 5,7%. De asemenea, combustibilii s-a ieftinit cu 2,61%. La servicii nu se constată ieftiniri faţă de luna anterioară.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Campania electorală, între isterie și profesionalism
  • Au votat Legea offshore pentru eoliene și acum cer protecția ecosistemului marin
  • Prețul petrolului, la cheremul bancherilor centrali?
  • Libertatea de exprimare, noua afacere a lui Elon Musk?
  • Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor
  • FCSB a luat titlul, performanța mai așteaptă
  • România, ţara pensiilor speciale. Cine sunt românii care beneficiază de aceste legi „cu dedicaţie”
  • Sudul Global, noul front al competiției geoeconomice dintre China și UE
  • Mașini mai puternice – mai multe accidente. Dacia face excepție de la regulă
  • Exit mobile version