Cauta

Bacşişul, o bătaie de cap în HoReCa. Când e pericol să fie considerat salariu şi impozitat ca atare

horeca

Impozitarea bacșișului continuă să stârnească multe controverse, atât în ce privește modul în care se face fiscalizarea, cât și aplicarea efectivă a legii. O întrebare firească a reprezentanților HoReCa este ce se întâmplă când clientul lasă, la plecare, bacșiș cash pe masă.

De la 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante. Bacșișul este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti chiar și cu cardul.

Dacă e mai mare de 15%, poate fi considerat salariu

Potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.

Bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.

Cash-ul, mai greu de fiscalizat

Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial. Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.

Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş,” a declarat Dragoş Petrescu, fondatorul fondatorul unui mare lanț de restaurante.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version