Impozitarea bacșișului continuă să stârnească multe controverse, atât în ce privește modul în care se face fiscalizarea, cât și aplicarea efectivă a legii. O întrebare firească a reprezentanților HoReCa este ce se întâmplă când clientul lasă, la plecare, bacșiș cash pe masă.
De la 1 ianuarie 2023, a intrat în vigoare legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante. Bacșișul este trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti chiar și cu cardul.
Dacă e mai mare de 15%, poate fi considerat salariu
Potrivit noii reglementări, dacă bacșișul depășește 15% din nota de plată, trebuie declarat ca salariu și impozitat ca atare.
Bacșișul de până la 15% din notă este impozitat cu 10%, iar angajații vor primi doar 90% din suma colectată, însă legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor.
Cash-ul, mai greu de fiscalizat
Specialiștii atrag atenția că potrivit noii legislații, bacșișul care depășește 15% din consumație, ar putea fi considerat venit salarial. Bacșiș peste limita de 15% nu ar fi legal acordat, așa cum nu era legal acordat bacșișul în orice cuantum până la data de 1 ianuarie 2023.
„Clientul alege acum nu doar cât, ci şi în ce formă plăteşte bacşişul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul şi bacşişul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacşiş,” a declarat Dragoş Petrescu, fondatorul fondatorul unui mare lanț de restaurante.