AcasăNewsCum se va lăsa de acum încolo bacșișul în restaurante. Suma, impozitată...

Cum se va lăsa de acum încolo bacșișul în restaurante. Suma, impozitată de la 1 ianuarie 2023!

restaurant

Noi schimbări în HoReCa, din 1 ianuarie 2023. De acum înainte, vom fi întrebați dacă vrem să lăsăm bacșiș. Iar suma va fi trecută clar și pe nota de plată.

În acest fel, statul va putea impozita și aceste venituri pe care ospătarii, barmanii ori bucătarii le au pe lângă salariu. Totodată, de la 1 ianuarie s-a majorat TVA-ul pentru restaurante, de la 5 la 9%.

Ieșirile la restaurant vor fi mai scumpe

Asta înseamnă că o ieșire la restaurant ne va costa mai mult.

În sectorul HORECA, TVA a crescut de la 5 la 9 procente, iar pentru produsele care conțin zahăr taxa cu valoare adăugată a crescut la 19%.

Mai mult, de la 1 ianuarie legea bacșișului a intrat în vigoare. Însă, multe restaurante nu au reușit să o pună în practică și asta pentru că firmele care se ocupă de softurile caselor de marcat nu au făcut actualizările. Iar în timp ce pe unii îi nemulțumește măsura, pe alți angajați și proprietari îi avantajează.

Bacșișul e opțional, dar va fi trecut pe notă

La fiecare ieșire la restaurant vom primi de acum o notă de plată provizorie și vom alege în acest fel ce tips vom lăsa. Este vorba despre o sumă cuprinsă între 0 și 15 procente.

Potrivit noilor reguli, cei care încasează bacșiș, dar nu îl trec pe bonul fiscal, riscă amenzi de până la 4.000 de lei. Unii ospătari spun că le este rușine să întrebe clienții dacă vor să lase ceva în plus. Duc nota și speră ca oamenii să observe singuri că pe bon au trecută și opțiunea de bacșiș.

author avatar
Andreea Vlad
1.043 afisari

20 COMENTARII

  1. NU LAȘI NIMIC ȘI BASTA! Pe acte. Dacă tot vrei, dai direct ospătarului dar pe acte ZERO!

    De ce să-ți ia statul 10%? Să-l dea animalelor împuțite de pensionari speciali, cu militaurizații în frunte!?
    NIMIC STATULUI!
    NIMIC HAITELOR BUGETARE!!!

    • Am lăsat ieri. Au trecut pe bon. Consider că am fost furat. Ospătarul a fost amabil, statul NU. O să fiu mai explicit. Cei 10% se mai duc și în prime nemeritate, lucrări supraevaluate, efectuate de firme prietene….

      • Nu. Nu trebuie să treacă clientul cît lasă? Clientul, nu ospătarul.
        Treceți 0% și-l întrebați dacă primește numerar, „nefiscalizat”. Dacă nu, multă sănătate. Dumneavoastră economisiți niște bani iar măscăriciul va da de dracu, va face foamea, vorba vine.

        • SUGATORII DE POOLI SI LINGAII IN KOOR DE PE ZIARE.COM CEI MAI CRIMINALI POSTACI CE SE DAU JURNALISTI ACESTE JEGURI NEO-FASCISTE TREBUIESC UCISE SI EXTERMINATE PENTRU TOATE ODELE SI OSANALELE DE TIP FASCIST PUBLICATE PE SITEUL LOR DE KKAKAT

          ZIARE.COM UN SITE DE NEO-FASCISTI SI NEO-COMUNISTI CE IMPUN CENZURA FASCISTA § LIBERTATEA DE EXPRIMARE ESTE CALCATA IN PICIOARE DE CATRE ANALFABETII MOOISTI SI SUGATORI DE POOULI DE PE ZIARE.COM

          ZIARE.COM EXCREMENTELE IMPUTUITE , HOITURI IN PUTREFACTIE DE PE VREMEA COMUNISMULUI IMPUT PRESA ROMANEASCA CU LAUDE SI OSANALE LA ADRESA CONDUCATORULUI SSUPREM SI A SLUGEI LUI NUMITA PRIM. M .

          ZIARE.COM , TOTI ROMANIISA-SI BORASCA POOLILE IN GURA VOASTRA DE SCLAVETI SI LINGAI KOOR

  2. Cine a propus prostia asta cred ca nu a fost pe la restaurante.Nu te poate obliga .Daca vrei sa lasi ii dai banii in mina ca si pina acum. Pe logica desteptului care a propus ar trebui ca si la alimentara sau la librarie sa-i lasi bacsis vinzatoarei . Aberatii.

    • Am plătit cu cardul, am lăsat cash. Au trecut pe bon. O să încerc să explic că refuz să las statului ceva nemeritat.

      • A doua oară nu-i mai lăsați. Îi explicați, frumos și civilizat, condițiile dumneavoastră. Că dumneavoastră dați banul. Cine plătește pune muzica. EL VA ALEGE. Stomacul lui sau pensiile speciale.

  3. Mulți, îndobitociți, vor zice că ne civilizăm, va fi ca-n Germania cînd, de fapt, se strînge lațul. Orice bir (taxă, impozit, acciză, TVA samd) este furt calificat. Nimeni nu a fost întrebat dacă sau cît vrea să dea din bunurile sale iar dacă nu dai ești amenințat, molestat, lipsit de libertate. Acesta înseamnă libertate?
    Înici în SUA pînă-n 1913, nici în Canada pînă-n 1917, nu au fost impozite pe venit. Acestea au fost voluntare. Cu toate acestea erau printre țările unde se trăia cel mai bine.

  4. Sparlament egal prosti.Cat de redus mintal poti fi sa ma obligi sa-ti dau ciubuc daca nu meriti Stati in cotloanele parlamentului si faceti legi de copii de 10 ani Un fermier urla ca nu are mana de lucru ,dar tu ca sa-i dai in cap mai tare faci o lege prin care sa fie impozitata forta de munca Ce mare castig ai din asta Nu-ti dai seama ca se va lucra la negru ?In schimb OMV ,si bancile austriece nu platesc nimic !Vad ca o faceti dinadins ca sa enervati lumea bai sparlamentari nebuni O sa conducem noi rascoala …si o s-o indreptam acolo unde sunt jivine in frunte cu jivina sefa

  5. Cum rahat sa se preocupe astia fe imp bacsisului cand e ceva care e voluntar si pretul la energie ne a saracit si distrus afacerile si orban somerul etern care a semnat legea promitea ca vor fi facruri mai mici dupa liberalizare??? Cat isi msi bat astia joc de noi toti neicanimeni fara pregatire???

  6. O sa dau bacsis cui cred ca merită. O sa dau bacsis doar cui doreste sa ia banul in mana.
    Oricui dau bacsis si vrea sa-l treaca pe nota de plata, nu-i mai dau nimic. Voi face asta intr-un mod elegant si discret.
    Cand serviciile de informatii, militienii, procurorii, judecatorii, politicienii si guvernantii din Romania vor fi corecti si vor respecta legile statului roman atunci o sa le respectam si noi.
    Pana atunci, placuta suedeza tuturor celor amintiti mai sus.

  7. Apropo de pensii speciale. Un dobitoc ( magistrat ) a explicații la TV, că „pensiile speciale” nu sunt din fondul de pensii create
    de români cinstiți, de-a lungul anilor muncite.
    Atunci de une sunt ” banii”? De unde se fură? Doar se ştie cā România este țara hoților. Sau greşesc ?

  8. Mafiotii mei,spagarii,parandaratisti din Guvernul si Parlamentul meu,au pitrocit Legea bacsisului. Iar penalul Cocotat la varful statului mafiot si esuat,si-a intrerupt o importanata ” excursie de lucru „in slujba,in folosul Tarii desigur,ca sa vina la munca si sa promulge de urgenta Legea. Cat ii mai rabda Dumnezeu pe parandaratisti astia ? Nu v-ar conveni sa puneti in functie si o Lege a Parandaratului,asa-i ? Sa-r aduna intr-un an inca aproape un Buget la Buget. Atunci ar avea si Iohanus bani la Buget pt. alocatii ( 12 lei ),pensii si salarii decente. Asa cum prevede Constitutia,pe care de ani de zile se … si apoi se culca la loc.

    • Bani de la buget sunt pentru ucrainieni și Ucraina, pentru Moldova, pentru palestinieni: primesc 70% dacă investesc ei 30% in România.
      Exista bani pentru toată clientela politica și 3% pentru vechiturile americanilor pe care nici nu ni le dau.
      Exista bani de vaccinuri, de pilule cu iod de echipamente medicale supraevaluate. De toate.
      Exista pentru toti mai puțin pentru romanul care muncește. El trebuie sclav și exploatat la maxim ca este iobag sa ii între bine in cap ca menirea lui este sa le facă fundul mare la toti și atât, nu are dreptul sa beneficieze de ceva.
      Politicienii tratează romanii ca pe proprietate, de parca i-au luat cu japca. Au pus bata pe popor și l-au luat ostatic.
      Suntem efectiv luați ostatici și jefuiți de o clica profitoare.
      Vom vedea pana când ca tot poporul este vinovat ca sta in jug. Sta și răbda și se plânge pe forumuri.
      Eu nu voi mai merge la niciun bar și la niciun restaurant și dacă voi mai merge nu voi mai da nimic deloc. Punct.
      Așa poate se vor revolta ospătarii. Dacă nimeni nu le va mai da nimic! In plus. Sa le dea un salariu bun și sa ne lase in pace

  9. Ar fi bine daca prostanacii astia care lucreaza in Horeca,si care vad ca nu protesteaza,sa mearga cu jalba in protap la Guvern,la Parlament,la Cotroceni cu placarde pe care sa scrie cu litere de 1 metru,optional,ne pisam pe legea bacsisului,vrem Legea parandaratului.

  10. Si mai injura,destui,anii de dinainte de ’90? Guvernantilor, de atunci,nu le-a trecut prin capatani,sa ia atatea masuri contra alimentatiei publice si turismului:TVA majorat la serviciile hoteliere,la bauturi alcoolice si nealcoolice,la tigari-inclusiv cele „electronice”,interzicerea fumatului in orice incinta apartinatoare,impozitarea ciubucului…Pe de alta parte sunt mii de firme care nu- si platesc darile catre stat-acumuland datorii de miliarde,firme straine care fraudeaza la vedere statul-de alte miliarde,un fisc care ” nu reuseste sa adune nici 30% din sumele datorate de diversi,aceluiasi stat.Statul in cur!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger