Cauta

Alertă de vulnerabilitate la MApN. Demisii în masă din sistemul militar

Soldații români s-au săturat de salariile batjocoritoare din Armată

Surse din cadrul Ministerul Apărării Naționale ne spun că s-a dat o alertă de vulnerabilitate la nivel de țară, după ce s-a constatat că aproape o treime din cadrele militare și-a dat demisia și a plecat din sistem. Mai mult, pe fondul unui deficit extrem de militari, cei rămași nu mai răspund la telefoane în timpul liber, dat fiind că aceștia au sute de ore suplimentare lucrate și neplătite. Într-o încercare disperată de a atenua criza, MApN se chinuie să impună o ordonanță pentru creșteri salariale.

Deși au apărut ceva știri pe site-uri, probabil plătite și alea, prin care se crea senzația că este vreo aglomerație la centrele de recrutare pentru angajarea în Armata Română, realitatea este cu totul alta. Singurii care au bătut la ușile centrelor au fost, se pare, niște bătrânei, care au auzit că se dau niște bani. În rest, la salarii de 1.800 de lei, pentru soldați, și de cel mult 2.800 de lei la subofițeri cu vechime maximă, nu se înghesuie nimeni. Mai grav de atât este că nici cei care fuseseră deja încadrați în MApN nu au vrut să mai rămână pe salariile mizerabile oferite de sistem. Astfel, în ultimii trei ani, 27% din personalul militar și așa insuficient și-a dat demisia, lucru care a creat o vulnerabilitate periculoasă în ce privește apărarea țării, mai ales în contextul actual. În disperare de cauză, Ministerul Apărării Naționale a emis un proiect de ordonanță prin care se mai acordau ceva drepturi militarilor și o ușoară creștere salarială, dar proiectul riscă să nu intre în ședința de Guvern de joi, care este ultima șansă de a fi aprobată. Probleme în avizarea acestui act normativ au venit de la Ministerul Muncii, care și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că doar pentru sistemul de apărare se aplică legea salarizării, considerând că este discriminare, deși la acordarea drepturilor salariale în educație, același minister nu a avut de comentat. Nici Ministerul Finanțelor nu s-a arătat entuziasmat de acest proiect, invocând impactul bugetar.

Mai multe plecări

Dacă ordonanța nu va trece, angajații din sistemul militar vor pleca pe capete din sistem. Aceștia sunt nemulțumiți nu numai de salarizarea proastă, ci și de faptul că au acumulat sute de ore suplimentare neplătite. Lehamitea a ajuns atât de mare în Armata Română, încât militarii nu mai răspund la telefoanele date de superiori pentru a-i chema la serviciu din timpul liber și pleacă și de acasă ca să nu mai fie găsiți. Una dintre modificările prevăzute în proiectul de ordonanță al MApN este și majorarea soldei cu 75% pentru munca suplimentară prestată peste programul de lucru, supliniindu-se faptul că nu este posibilă o compensare prin ore libere, dat fiind deficitul major de personal. Totodată, potrivit proiectului de act normativ, soldații și gradații profesionișțti vor avea dreptul la o compensație lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcție, în condiții similare cadrelor militare în activitate.

Polițiștii, cu ochii pe MApN

O altă prevedere din ordonanța MApN este cea de actualizare a cuantumului soldei de grad, de care o să beneficieze nu numai militarii, ci și polițiștii. ”Vorbim despre drepturi salariale plafonate la nivelul anului 2009. Dacă ordonanța va trece, tot ce înseamnă solde de grad, de funcție, vor fi raportate la salariul de funcție în plată. În 2009, salariul de funcție la care se făcea raportarea era de 1.050 lei, iar acum se va raporta la cel puțin 1.800 de lei. Majorările vor fi între 70 de lei și 350 de lei, în funcție de vechimea în sistem și de gradul pe care îl dețin”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version