Cauta

Mugur Isarescu: Exista riscul unei noi crize imobiliare

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pare sa nu fie deloc multumit de reducerea dobanzilor la imprumuturi sau la depozite. El avertizeaza ca ieftinirea creditarii va incuraja speculatiile cu terenuri, care se vor scumpi nejustificat si vor genera o noua criza imobiliara in Romania.

Mugur Isarescu a avertizat si in 2008 asupra preturilor nejustificat de mari ale terenurilor

Banca de stat CEC Bank a lansat recent microcredite de investitii in agricultura, cuprinse intre 15.000 de euro si 75.000 de euro, cu o dobanda scazuta, de numai 6,1% pe an, pe maximum zece ani, pentru cumpararea de terenuri agricole sau dezvoltarea exploatatiilor in acest domeniu.  Mai mult decat atat, cei care solicita aceste credite nu trebuie sa vina cu vreo contributie proprie. In plus, aceste imprumuturi sunt garantate in proportie de 80% de Fondul de Garantare a Creditului Rural. Toate bune, am zice noi, insa Mugur Isarescu considera ca nu avem de ce sa ne bucuram.

Prognoza pesimista

Seful BNR sustine ca persoanele care au bani si vor sa-i puna deoparte nu mai sunt atrasi de dobanzile la depozite, care au devenit, practic, negative, iar depunatorii scot mai putini bani decat au depus la banca. In consecinta, cetatenii vor sa obtina un cat de mic avantaj si cumpara terenuri. „Unde se poate duce cu economisirea? O plaseaza in ceva care-i da sentimentul ca ii va creste valoarea. Dar creste pana intr-un punct. Care este punctul in orice speculatie?”, s-a intrebat Isarescu. El a avertizat ca, in final, cineva o sa constate, public, faptul ca terenurile sunt supraevaluate, asa cum s-a intamplat si in perioada 2005-2008, ceea ce va genera o noua criza imobiliara. Daca la aceasta mai adaugam faptul ca BNR ar putea reduce din 1 iulie 2014 provizioanele la creditele in valuta (fapt ce va permite continuarea ieftinirii imprumuturilor si cresterea poftei de investitii imobiliare), rezulta ca prognoza  lui Isarescu (facuta si in 2008, dar nu l-a crezut nimeni atunci) privind o viitoare prabusire a pietei imobiliare sa fie cat se poate de realista.

Ultimele stiri

  • Piedone, „demolat” în direct de Vanghelie: „A fost angajatul meu. Mințea din 3 în 3 minute” – VIDEO
  • Casting pentru postul de antrenor la Rapid?! Între ce variante se zbat giuleștenii
  • Ingredientul secret pentru o friptură de miel fragedă și gustoasă/Se găsește în mai toate bucătăriile
  • Scene înspăimântătoare în SUA. Patru poliţişti ucişi şi alţi patru răniţi, într-un schimb de focuri – VIDEO
  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Exit mobile version