Cauta

Efectul Orban: Vine a doua mare privatizare pe un leu

Restricțiile absurde ale Guvernului Orban în HoReCa au consecințe dramatice

Falimentarea de către Guvernul Orban a industriei hoteluri-restaurante și a turismului, prin menținerea unor restricții care au fost de mult timp ridicate peste tot în lume, devine deja suspectă. Ultimele informații arată că marile companii de turism și de catering se pregătesc să cumpere pe bani puțini hotelurile, pensiunile și restaurantele din România.

Fostul ministru de stat, prof.dr. Mircea Coșea, avertizează că, începând cu anul viitor, companiile străine vor cumpăra pe bani foarte puțini întreaga rețea de hoteluri, pensiuni și restaurante din România. ”În domeniul turismului se va întâmpla un fenomen care este dirijat la nivel mondial. Anul viitor vom asista la o cumpărare masivă a hotelurilor și pensiunilor din anumite țări, printre care și România, de către mari companii de turism din alte țări. Românii vor vinde, pentru că nu se vor putea susține, și vor vinde la prețuri foarte mici. Ne așteptăm ca, în câțiva ani, turismul românesc să fie cu capital străin în mare parte.

Patronii români nu vor mai putea să facă față. La fel se va întâmpla și cu restaurantele, deja stau la pândă niște mari companii de catering, care vor veni și vor cumpăra. Vor apărea rețelele astea internaționale de cafenele, de fast-food-uri. Este o mișcare pe care această pandemie probabil că a avut-o în vedere. Mai mult, pandemia va ajuta la scimbarea raporturilor dintre muncă și capital, în care munca va pierde. Va dispărea clasa de mijloc pentru că peste tot salariile vor scădea, din cauza creșterii șomajului”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

România se scufundă

Referitor la declarațiile excesiv optimiste ale ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, privind o creștere economică, prof.dr.Mircea Coșea ne spune că este vorba doar de o creștere a consumului la carburanți și produse nealimentare, pe fondul ridicării anumitor restricții. ”Deci nu există o creștere bazată pe o relansare economică. Mai mult, eu cred că vom asista la o scădere în trimestrul următor. Acum mai avem și un motiv de neliniște, pentru că asistăm la o creștere foarte rapidă a șomajului. Industria românească nu mai primește comenzi din exterior, pentru că țările pe care le avem ca parteneri principali sunt și ele într-o scădere importantă. Neavând comenzi, fabricile noastre, care sunt, de fapt, niște subcontractori ai marilor industrii din Occident, închid și creează șomaj. Avem și o pierdere importantă la PIB prin faptul că agricultura are ca rezultat doar 48% din recolta de anul trecut, deci lucrurile nu sunt încurajatoare pentru viitor”, a afirmat prof.dr.Mircea Coșea.

Fondurile europene, greu de accesat

Restaurantele și hotelurile românești vor dispărea

”Explozia creșterii economice în 2021, anunțată de Cîțu, este și ea demontată de fostul ministru de stat, prof.dr.Mircea Coșea. ”Sunt niște declarații care se fac la nivelul unor analiști din zona Ministerului de Finanțe și care se bazează pe faptul că vom primi fondurile europene și vom începe marile proiecte de infrastructură, de investiții publice. Problema este că, deocamdată, trebuie să fim foarte rezervați în legătură cu fondurile europene, pentru că Parlamentul European nu a dat drumul la celebrul program de relansare și va mai dura. Cred că am putea accesa ceva fonduri abia de la jumătatea anului viitor. Dar sunt niște condiții de accesare a acestor fonduri, care țin de elemente de judecare pe care UE le face asupra justificării cererii de fonduri. Trebuie să se respecte niște elemente de tranziție spre zona euro, de recomandările pe care le-au făcut țărilor care cer bani. Nu înseamnă că, dacă trimiți proiectul, vei primi imediat bani, pentru că acesta va trece prin analiza consiliului miniștrilor de finanțe, apoi prin aprobarea Parlamentului, deci durează”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Ultimele stiri

  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Guvernele, în foame de bani: taxele pe mașinile electrice adaugă costuri pentru cumpărători
  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Exit mobile version