AcasăPoliticaEuropa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului

Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului

Dacă la început erau doar niște pași mărunți, dar apăsați, acum se aleargă în ritm susținut spre război. De fapt, Europa face, deja, pregătiri pentru un conflict de proporții, singura temă adusă în orice discuție „azi” fiind înarmarea. Dar, cum piața este dominată de doi mari jucători – SUA și Rusia -, UE vrea să-și facă loc la masă și pune la cale un plan gigant, care ar da o lovitură decisivă concurenței de peste Ocean: Germania, Franța și Italia negociază înființarea unui consorțiu care să domine sectorul producției de arme.

Economia de război presupune alocarea unor sume uriașe pentru înzestrare militară, iar Emmanuel Macron și Olaf Scholz înțeleg că, dacă nu fac ceva, toți banii puși în joc vor lua drumul Americii, din nou. Iar pericolul este cu atât mai mare cu cât la Washington se așteaptă ca tăvălugul „Donald Trump” să măture Administrația Biden. Numai că, ultima dată când a fost la Casa Albă, miliardarul american le-a impus europenilor să crească procentul din PIB alocat NATO. Înarmare până-n dinți, da, dar cu arme vândute de SUA, a dat ordin Trump!

La Paris și Berlin se vorbește despre un consorțiu care să pună monopol pe piața europeană. Roma ar urma să fie invitată în această afacere.

Cum funcționează „combinația”? Nemții, francezii și italienii vor produce, iar românii, bulgarii și alți fraieri vor cumpăra.

Ideea a fost dezvăluită publicului chiar de CEO-ul Rheinmetall, colosul german din industria de armament pe lângă care s-a gudurat și Angel Tîlvăr, oferindu-le pe tavă nemților fabrica Automecanica Mediaș. Armin Papperger spune că viitorul consorțiu european ar putea fi compus din compania sa, KNDS, din Franța, și italienii de la Leonardo. „Vrem să devenim un jucător la nivel mondial. Cred că ar avea sens să înfiinţăm o casă de sistem europeană care să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 30-35 de miliarde de euro, astfel încât să putem concura cu americanii”, spune șeful Rheinmetall, companie care în 2023 a înregistrat venituri nete de peste 10.

România, care până în 1990 era un jucător important pe segmentul producătorilor de armament, nu a fost invitată în această afacere. Grație unor conducători obedienți și lipsiți de orice urmă de patriotism, țara noastră și-a câștigat dreptul de a nu comenta în niciun fel când i se vând toate vechiturile Occidentului. Cel mai probabil, la fel vor sta lucrurile și acum. Tunuri de milioane de euro sunt așteptate, Bucureștiul fiind o bună piață de desfacere pentru hârburile din Vest.

În aceeași categorie vor fi băgate și noile membre NATO, Suedia și Finlanda, după cum remarcă Reuters, care prezintă lista potențialilor viitori clienți ai mega-consorțiului franco-german.

Munca – în România. Profitul – în Germania

Germania face pregătiri intense de război, cancelarul Olaf Scholz lansând încă de acum un an Fondul special pentru apărare, denumit „ Zeitenwende”. Valoarea de 100 de miliarde de euro îl face extrem de tentant pentru „rechinii” din sector. Rheinmetall chiar plusează și spune că ar mai fi nevoie de încă 30 de miliarde pentru a suplini nevoile.

Nu este exclus ca diferența de bani să fie „stoarsă” din altă parte, adică de la țări precum România. Din păcate, noi avem astfel de antecedente – de-a lungul timpul, am acceptat să ne autosabotăm industria de apărare; amintiți-vă doar prăpădul din timpul guvernării Ciucă: America ordona, iar România executa fără crâcnire.

Ne-au vândut blindate vechi de 10 ani, plus alte „piese de schimb”, totul împachetat frumos și cu propagandă pe măsură. Astfel, în loc să cumpere produse militare din România (cum prevede obligația de compensare trecută în Legea offsetului), Bucureștiul a preferat să plătească scump niște …piese de schimb donate de americani.

Și exemplele pot continua, vezi afacerea Romtehnica – Eurospike GmbH (firmă înregistrată în Germania), de peste 85 de milioane de euro.

Nemții asta și urmăresc – să producă/vândă în România (au primit cadou Automecanica Mediaș) și să exporte profitul în Germania.

În ceea ce ne privește pe noi, rămâne la fel: Iohannis mai primește o șapcă, dar e la promoție, costă doar câteva milioane de dolari.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.005 afisari

9 COMENTARII

  1. Daca tradatorii ne conduc, totul se face sub directa indrumare de la Trei Coceni.
    Asa lichele gen Virgil Popescu sunt protejate de sistem, da industria e pe cale de dispartie

  2. Nenorociții ăștia nu-și dau seama că odată ce pun românii mâna pe arme adio guvernare, adio cu Mutul…!…
    Adio miliardari, adio politicieni…Adio securiști…
    Aux armes!…

  3. Sa nu i mai ierte Dumnezeu pe acesti vanzatori de moarte cu reichul lor de vestici satanisti.

  4. Mult stimate TOVARASE redactor NICHOLAS CEZAR, dacä cei din VEST ( AMERICA-GERMANIA-FRANTA-ITALIA- si in mod deosebit COREA de SUD..etc.etc ) cautä sä profite de ROMANIA, si sä-si vandä asa numitele….VECHITURI ca sä facä un castig cat mai mare posibil, se poate pune intrebarea ce face industria romanä de….räzboi ? De ce nu scrieti un articol si despre firmele-fabricile romanesti producätoare de…..FIARE-VECHI! care ar trebuii si care ar putea satisface si dota din deplin MAPN-armata romanä, dar nu o fac! Oare de ce??? Pentru cä nu se mai fabricä nimic in ROMANIA,( in ROMANIA se FURÄ !!) si asta de foarte-foarte mult timp. Industria din domeniul militar nu mai exzistä, asa cä ROMANIA este din päcate nevoitä sä cumpere armament de fabricatie occidentalä, dupä spusele dumneavoasträ…VECHITURI! Päi atunci, armata romänä sä fie dotatä cu FURCI-SECERI SI TOPOARE, cä tot o luäm la fugä, dacä dau RUSII nävalä! Vä multumesc anticipat Tovaräse NICHOLAS!!!!???!!!

    • Tov Anonim… „ar trebuii”? Zau, cu 2 i? „exzistä”, adica nu „exista”? Desi pe fond ai dreptate, mai lucreaza la partea de gramatica.

  5. Asta a fost posibil pentru ca niste vanduti din inalte posturi cheie din Romania au acceptat acest lucru.

  6. Datorită articolului dvs., înțeleg în sfârșit de ce Rheinmetall dorește ca doamna Strack-Zimmermann să fie transferată de la Bundestagul german la Parlamentul European pe 9 iunie. Baerbock, Hofreiter, Kiesewetter și Amthor sunt aparent suficiente pentru a garanta doar „ajutor pentru Ucraina” (mâncare și pături erau trimise în zonele de război, astăzi doar tancuri și muniție).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger