AcasăPoliticaParia sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza

Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza

Turcia devine prima țară care impune un embargo comercial total asupra statului ebraic

După luni de zile în care l-a denunțat pe premierul Benjamin Netanyahu și agresiunile israeliene din Gaza, menținând în același timp legăturile în liniște, Ankara a început să schimbe direcția.

La începutul lunii aprilie, Turcia a oprit comerțul a peste 50 de produse către Israel. Două săptămâni mai târziu, președintele Recep Tayyip Erdogan l-a primit pe liderul Hamas Ismail Haniyeh la Istanbul.

Săptămâna trecută, ministrul de externe Hakan Fidan a declarat că Turcia va încerca să devină co-reclamant în procesul de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.

Pedeapsa lui Erdogan

Potrivit The National, Ankara a promis să oprească toate schimburile comerciale cu Israelul până când guvernul Netanyahu va permite livrarea neîntreruptă de ajutoare în Gaza, devenind astfel prima țară care impune un embargo comercial total asupra statului ebraic.

„Așa se comportă un dictator”, a postat pe X ministrul israelian de externe Israel Katz, referindu-se la  Erdogan, „ignorând interesele poporului turc și ale oamenilor de afaceri și ignorând acordurile comerciale internaționale”.

Oficialii israelieni presează OCDE să sancționeze Turcia. Israelul ar putea să blocheze implicarea Turciei în sectorul energetic din Mediterana de Est și să împiedice antreprenorii turci să participe la reconstrucția Gaza, care se așteaptă să fie în valoare de 40 de miliarde de dolari.

Embargoul ar putea, de asemenea, să îl irite pe cel mai apropiat aliat al Israelului și partenerul Turciei în cadrul NATO, SUA. Unii analiști occidentali au îndemnat deja Washingtonul să impună sancțiuni Turciei și să anuleze vânzarea recent aprobată de avioane F-16.

Decizia Ankarei a fost în concordanță cu condamnarea și izolarea tot mai mare a Israelului la nivel mondial. Ar putea poziționa mai bine Turcia pentru a găzdui Hamas. Indiferent de motivații, este o critică clară și o pedeapsă dură, susceptibilă să submineze efortul de război al Israelului.

Erdogan a declarat că, pe lângă faptul că va forța Israelul să accepte o încetare a focului, speră ca embargoul Turciei să servească drept exemplu.

Criticilor lui Erdogan le place să prezinte Turcia ca fiind falimentară din punct de vedere moral, în timp ce palestinienii și susținătorii lor spun același lucru despre Israel.

Cine dobândește statutul de paria? Vor urma și alte țări exemplul Turciei sau SUA și UE  își vor arăta sprijinul față de Israel prin găsirea unor modalități de a exercita presiuni asupra lui Erdogan pentru a schimba cursul?

Presupunând că forțele israeliene intră și ocupă Rafah, răspunsul ar putea fi da, în ambele cazuri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
762 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger