Cauta

Culmea sanctiunilor economice: SUA importa carbune din Rusia

Statele UE si cele membre NATO se intrec in a ameninta cu noi si noi sanctiuni economice Rusia, argumentand ca a intervenit militar in Ucraina. Cu toate acestea, firmele europene fac afaceri in continuare cu diverse companii de stat sau private rusesti, iar marile centrale termoelectrice din SUA importa de zor carbune din Rusia.

Vasul Doric Victory a adus in SUA din Rusia, via Letonia, 38.500 de tone metrice de carbune

In ultimele saptamani au aparut scenarii cu privire la adevaratul scop al conflictului militar din  Ucraina. Astfel, la mijloc ar fi doar un razboi economic – plauzibil – si ca se doreste, de fapt, scumpirea gazelor, titeiului si a altor materii energetice – plauzibil din nou – care plaseaza Rusia pe locul doi sau trei in lume dupa rezerve sau export. Pe de alta parte, statele NATO si UE nu mai contenesc cu amenintarile cu privind noi sanctiuni economice la adresa Rusiei, dar ce sa vezi? Gazprom incheie in continuare contracte cu firme din Germania si alte state europene, iar firmele de utilitati publice din SUA importa carbune pentru centralele termoelectrice.

Interesul economic bate politica

Energy Report consemneaza ca Public Service of New Hampshire, cea mai mare companie de utilitati din statul american cu acelasi nume, si-a refacut, recent, stocurile de carbune, aproape epuizate dupa iarna geroasa. Firma a decis sa nu se aprovizioneze din SUA, ci taman din Rusia. Potrivit Bloomberg, imensul vas de transport Doric Victory a adus, la capatul unei calatorii de peste 6.400 de kilometri, 38.500 de tone metrice de carbune la centrala termoelectrica Schiller din Portsmouth. Conform sursei, companiile americane de utilitati au tot mai mari dificultati in a se aproviziona cu carbune din productia interna. In prima jumatate a acestui an, importurile de carbune in SUA au crescut cu 26% fata de perioada corespunzatoare din 2013, din cauza incetinelii cu care se fac livrarile pe calea ferata si a consumului crescut de energie. Pe de alta parte, Vladimir Putin a anuntat ca va aloca 120 de miliarde de dolari pentru modernizarea minelor sale de carbuni, pentru a intensifica exporturile. Sa nu ne mire ca, in curand, chiar termocentralele pe carbune din Romania  vor arde carbune rusesc, superior calitativ lignitului din Oltenia.

 

Ultimele stiri

  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Exit mobile version