Cauta

Criză acută de agenți. Școlile de poliție au anulat examenele

MAI agravează și mai mult deficitul de polițiști

Deficitul major de polițiști, care se reflectă în siguranța scăzută de pe străzi, se va accentua și mai mult. Ministerul Afacerilor Interne a decis anularea examenelor de admitere la școlile de poliție, în condițiile în care, până la sfârșitul acestui an, peste 5.000 de polițiști se vor pensiona.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a semnalat agravarea deficitului de agenți după ce MAI a luat decizia de a anula sesiunea de admitere la școlile de profil, în condițiile pensionărilor masive din sistem. Consecințele unei asemenea măsuri sunt extrem de grave, astfel că vom asista în perioada imediat următoare la o creștere a infracționalității, dar și la o închidere a unor posturi de poliție, în special din zona rurală, atrag atenția sindicaliștii. ”Am făcut solicitare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a ne comunica ce se întâmplă cu școlile de agenți de poliție și ni s-a răspuns că examenele de admitere pentru anul școlar 2020-2021de la școlile de la Câmpina, Cluj și Oradea nu vor mai avea loc și că doar la Academia de Poliție se vor susține examene. Aici avem o mare problemă, pentru că sunt mii de polițiști care vor pleca din sistem până la sfârșitul anului și nici concursuri pentru angajări din surse externe nu se fac și atunci deficitul se va adânci”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Deficitul, mai mare cu fiecare an

Una dintre măsurile luate pentru a mai diminua deficitul de polițiști a fost reducerea timpului de școlarizare de la 24 de luni la 12 luni, din 2017. Pentru că deficitul era însă foarte mare, cei 3.000 de absolvenți din fiecare an nu au reușit să crească numărul agenților. ”Dacă punem la socoteală și pensionările anuale, deficitul tot crește, în loc să scadă. Deficitul la acest moment este de 20.000 de polițiști, care se va majora la 22.000 de polițiști după pensionările din acest an, care vor fi de peste 5.000, iar absolvenți vor fi doar 3.000. Oficialii MAI susțin că deficitul ar fi de doar 8.000 de polițiști, dar organigrama pe care au facut-o ei trebuie majorată cu încă 12.000-13.000 de polițiști. Deficitul acesta înseamnă muncă suplimentară pentru polițiști și mai înseamnă că o să se închidă posturi de poliție rurală. Munca suplimentară înseamnă un efort în plus depus de polițiști, care nu vor mai da același randament și nici nu se mai pot acoperi toate zonele din punctul de vedere al siguranței publice”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

Soluția, șase luni de școală

Sindicaliștii de la SNPPC au solicitat Ministerului Afacerilor Interne să ia în calcul soluția reducerii timpului de școlarizare a viitorilor polițiști. Măsura ar fi una de compromis, susțin aceștia, însă compromisuri sunt și angajările din surse externe, pregătirea acestora constând în niște cursuri pe o perioadă de trei luni. ”Noi am propus, ca să nu pierdem la numărul de polițiști, să se organizeze examen de admitere în ianuarie și durata școlii să fie de șase luni. În situații excepționale trebuie luate măsuri excepționale. Va fi o pregătire intensivă, care va fi completată în teren de agenții cu experiență, care îi vor instrui. Pentru că, până la urmă, experiența se capătă în teren, nu în școală”, a mai afirmat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • Exit mobile version