Cauta

Ucraina începe să irite Europa: nu știe decât să ceară răstit

În această săptămână, Uniunea Europeană este programată să aprobe un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei lui Vladimir Putin. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a îndemnat diplomații „să facă totul pentru a o consolida”.

Pachetul vizează exporturile de aur rusești și modifică unele sancțiuni pentru a se alinia mai bine la măsurile similare impuse de partenerii UE din G7. Pentru Ucraina, aceste măsuri sunt ineficiente, notează Politico. Dar tonul răstit al cererilor Kievului începe să-i irite pe liderii europeni.

Ucrainenii continuă să insiste pentru un embargo pe gaz, desigur, și rămân frustrați de recentul acord canadian-german de a renunța la restricțiile privind o componentă cheie – o turbină – necesară pentru Nord Stream, conducta de gaz a Rusiei care circulă spre Germania.

Decizia Bruxelles-ului – din nou din cauza unui ghiont german – de a ridica restricțiile privind tranzitul mărfurilor din Belarus și Rusia către Kaliningrad, exclava Rusiei strânsă între Lituania și Marea Baltică, este, de asemenea, văzută ca un alt semn al “capitulării occidentale”.

Volodimir Zelenski numește orice relaxare a restricțiilor sau orice refuz  de a merge mai departe cu privire la sancțiuni drept slăbiciune.

De fapt, președintele ucrainean se teme că UE va căuta compromisuri cu Rusia dacă Putin va închide robinetele cu gaze în această iarnă. O capcană țesută de Kremlin.

Există semne că liderul de la Kiev interpretează din ce în ce mai greșit sprijinul UE. Și – mai grav – pare să fie nepăsător în fața crizei energetice suportate de gospodăriile și întreprinderile europene, o criză care va duce la o recesiune în zona euro.

Zelenski riscă să submineze unitatea și hotărârea continentului prin faptul că insistă neîncetat pentru mai mult război economic decât pot oferi guvernele europene.Motivul e simplu: sancțiunile trebuie să aibă un efect mai mare asupra Rusiei, nu să distrugă economia europeană.

Dacă Ucraina vrea sprijin în continuare din partea UE – și miliarde de euro pentru reconstrucție –  atunci va trebui să-i pese și de europeni.Poate că Europa nu folosește politica hard power în fața Rusiei, dar asta nu înseamnă că Zelenski poate să dea cu pumnul în masă la Bruxelles. Mai pe românește, să lase gura mai moale.

Ultimele stiri

  • Firea, candidatul PSD la Primărie, a anunțat proiectele pentru Capitală
  • Scandal de proporții în Dâmboviţa! Persoane rănite, în urma unui conflict/Poliţiştii au tras focuri de avertisment
  • Piedone, ironii la adresa lui Ciolacu: „Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Ești bine?”
  • Are sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Băsescu, opinie tranșantă – VIDEO
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version