Cauta

Seceta le dă mari bătăi de cap fermierilor. Daea a dat raportul în ședința de Guvern: „Ministrul Daea va avea o abordare responsabilă” – VIDEO

(sursa foto: Petre Daea/Facebook)

În cadrul primei ședințe de Guvern la care a participat, după ce a ajuns din nou în postura de ministru al Agriculturii, de aceasta dată în Executivul Ciucă, Petre Daea a venit cu explicații, miercuri, în fața premierului. Cu privire la situația provocată de secetă și la ce anume a constatat după ce a mers pe teren, să vadă cum stau lucrurile, în 10 județe. Dar și la măsurile pe care le-a luat.

„Ministrul Daea va avea o abordare responsabilă vizavi de portofoliul pe care astăzi, iată, începe cu un act normativ extrem de important pe care îl avem pe ordinea de zi, și anume asigurarea motorinei sau accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp”, a ținut să spună acesta, de față cu premierul și cu restul miniștrilor din Guvern.

Inginerul agronom trebuie să vadă „care este suferința plantei”

Petre Daea l-a informat pe premierul Ciucă, șeful său direct, că de vineri după-amiază (ministrul Agriculturii a depus jurământul la Cotroceni în 8 iulie -n.red.) și până luni dimineața a reușit să ajungă în 10 județe, inclusiv în Brăila, Buzău și Neamț.

Astăzi sunt în fața dumneavoastră în guvern să vă spun ceea ce am constatat și, evident, măsurile pe care le-am luat, spuneam că este necesar să văd la fața locului ce se întâmplă, știind că, în informările pe care le primeam de la instituțiile de specialitate, seceta pedologică în România era o realitate și este o realitate, dar inginerul agronom trebuie să se ducă acolo să vadă, practic, care este suferința plantei.

Din acest punct de vedere, de vineri după-amiază până luni dimineața la orele 2:00, am putut să văd 10 județe, în ordine: Călărași, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, Buzău”, i-a spus Daea premierului.

Ce a constatat pe teren

În urma vizitelor în teren, ministrul a lăsat să se întrevadă faptul că toate culturile care sunt în sistem irigabil – și au și fost irigate – au o stare de vegetaţie „corespunzătoare”, ceea ce înseamnă că „există perspectiva producţiei”.

Văzând la fața locului, trei aspecte principale se desprind, și anume: toate culturile care sunt în sistem irigabil și care au fost irigate au o stare de vegetație corespunzătoare. Cu alte cuvinte, există perspectiva producției. Pe suprafețele care sunt în afara sistemului de irigații avem două situații distincte, o situație în care avem un grad de afectare, pe areale mici, unde ploile nu au putut satisface pretenția plantelor, şi aici avem de-a face cu o compromitere totală, în mod deosebit pentru culturile de primăvară, respectiv porumbul și floarea-soarelui. În alte zone sunt grade diferite de afectare.

Motiv pentru care am dispus la faţa locului, intrând în tiparul juridic pe care îl avem la dispoziţie, să continuăm şi să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv, prin suplimentarea cu agregate în aşa fel încât să creăm nivele de exploatare, pentru a putea împinge apa şi ajunge la rădăcina plantei”, a spus Daea.

Daea: „Am dat libertatea fermierilor să poată să intervină imediat”

Ministrul Agriculturii a continuat cu explicațiile. Și a venit cu o veste impirtantă pentru fermieri. E vorba despre un act normativ despre care a anunțat că a ajuns deja în Monitorul Oficial.

În al doilea rând, am introdus în dispozitivul de lucru din structurile judeţene specialiștii care participă, în baza ordinului pe care l-au emis prefecţii, pentru a putea vedea la faţa locului, măsurând, văzând, evaluând fiecare parcelă în parte să se constate ce s-a pierdut efectiv.

În al treilea rând, prin – şi îi mulţumesc, am făcut-o şi public şi o voi face de fiecare dată (…) – ministrul Bode, cu celeritate mi-a dat sprijinul de a semna în 24 de ore de la momentul în care am promis că facem acest lucru, un act normativ cu o putere de ordin comun de ministru, care este deja în Monitorul Oficial. În acest ordin am dat libertatea fermierilor să poată să intervină imediat, în funcţie de situaţia concretă, să-şi recolteze culturile care au fost calamitate şi să le schimbe destinaţia. Practic, ai o cultură de porumb care nu mai are perspectivă – plantele au murit, ele trebuie imediat recoltate şi schimbată destinaţia către furaje sau altfel (…)”, a mai spus Ministrul Agriculturii.

YouTube video player

Ultimele stiri

  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Exit mobile version