AcasăSOCIALSeceta care a pârjolit Moldova, provocată de rachetele antigrindină

Seceta care a pârjolit Moldova, provocată de rachetele antigrindină

Moldova, calamitată cu ajutorul rachetelor antigrindină

Fermierii i-au cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, să ia măsuri pentru contracararea uneia dintre cauzele cele mai importante ale secetei. Este vorba despre rachetele antigrindină, care, de fapt, alungă ploaia, și care folosesc doar viței de vie. Aceștia susțin că firmele îi asigură împotriva grindinei, dar nimeni nu face asigurări împotriva secetei.

Zonele apărate cu rachetele antigrindină au fost pârjolite de secetă. Fermierii spun că explozia ionilor de argint distruge gheața, dar împrăștie și norii, privând, astfel, culturile agricole de precipitații. Moldova, aflată sub ”protecția” rachetelor antigrindină, a înregistrat până acum pierderi uriașe ale culturilor, având în vedere că în zonă nu a mai plouat aproape deloc.

”Problema este cu sistemele antigrindină, care sunt montate în Vrancea. Am înțeles cum funcționează, dar, când au aruncat ionii de argint, automat au dispersat și norii, nu numai gheața, și atunci normal că nu mai plouă. Haideți să punem în balanță, ce este mai important, să ai cereale sau vie? De bine de rău, firmele de profil fac asigurări la culturile agricole împotriva grindinei, dar nu nimeni nu asigură seceta. Păi nu este mai bine să ne diminuăm cu toții riscurile? Și la vița de vie se asigură grindina”, ne-a declarat Valentin Jecu, din Buzău, reprezentant al fermierilor. Acesta arată că toată Moldova este pârjolită de secetă și că partea Buzăului, care se învecinează cu Vrancea și Brăila, este foarte grav afectată. Astfel, până la acest moment, cultura de porumb este afectată în proporție de 10%, cultura de grâu a fost afectată între 60 și 80%, iar floarea soarelui a fost afectată între 80 și 100%. ”Și vorbim despre suprafețe agricole imense care se cultivă cu cereale. Efectele secetei le-am văzut, dar ar trebui să vedem și care sunt cauzele. Putem vorbi despre schimbările climatice, dar noi cum prevenim toate lucrurile astea? I-am spus și ministrului Petre Daea că trebuie să găsim soluții ca să prevenim aceste calamități, pe termen mediu și lung. Sistemul de irigații este foarte greu de pus la punct în termen scurt, pentru că vorbim de costuri uriașe. Haideți să discutăm despre perdelele forestiere! Au fost bani europeni pentru acestea, dar nicio primărie nu a depus proiecte”, ne-a precizat Valentin Jecu.

Stare de calamitate

Fermierii au cerut Guvernului declararea urgentă a stării de calamitate în zonele afectate de secetă, pentru a împiedica executarea silită a fermierilor de către creditori. ”Starea de calamitate se poate declara și la nivel de localitate, pentru că sunt localități unde nu a plouat și culturile nu s-au făcut. Gradul de afectare a culturilor de toamnă este între 30 și 80% în județe precum Buzău, Vrancea, Vaslui, Galați, Ialomița, Călărași, Arad, precum și altele. Există însă riscul ca la culturile de porumb să nu se recolteze nimic în mai multe județe din țară. De la 1 ianuarie până în prezent a plouat cam 32 de litri pe metrul pătrat, când normalul era de peste 300 de litri. Am avut criza energetică, criza carburanților, creșterea arendei și creșterea prețurilor la inputuri. Dacă nu se recoltează nimic, fermierii nu au cu ce plăti inputurile și creditele”, ne-a spus Florin Bercu, director al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Cerealele din Ucraina scad prețul grâului

Reprezentanții fermierilor mai semnalează faptul că prețurile la cerealele din recolta anului 2021 au scăzut din cauza faptului că traderii le-au spus că achiziționează grâu din Ucraina și că nu oferă mai mult. ”Adică au plătit cu 50 de euro mai puțin pe tona de grâu, ceea ce i-a afectat pe producătorii români. Este nevoie de o reacție mai rapidă a Guvernului. Trebuie creat cadrul legal pentru a se putea declara starea de calamitate la nivel de localitate sau de județ, cel puțin Moldova este calamitată aproape integral. România trebuie stabilească un buget de despăgubiri, apoi să notifice Comisia Europeană. Dar până se aprobă, până se emite ordonanța de urgență, durează între 4 și 6 luni, iar fermierii au nevoie de declararea stării de calamitate până la 31 iulie”, ne-a mai declarat directorul UNCSV, Florin Bercu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.636 afisari

16 COMENTARII

  1. Graul e aur si poate daca il depoziteaza o sa l vanda bine mai tarziu.
    Toata lumea acuza rachetele antigrindina dar niciun jurnalist nu a luat opinia unui specialist.

    • ATENTIE ! ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR INSULTA SI AMENINTA CITITORII

      COMENTATORII CE NU AGREAZA ARTICOLELE ACESTOR MIZERABILE LIKELE PUPINCURISTE SUNT AMENINTATI SI INJURATI PRIN COMENTARII UNDE TOT EI POSTEAZA DUPA CE PUBLICA ARTICOLUL
      JEGUL JURNALISMULUI SI A LINGAILOR IN COOR S-AU ADUNAT PE ZOAIE.COM SI LING LA GREU CLASA POLITICA SI SUNT PLATITI DIN BANUL PUBLIC

      ps. GUVERNUL DOCTORULUI PLAGIATOR PORC ESTE CEL MAI BUN GUVERN DUPA PAREREA SSASULUI TURIST TRANTOR , O ALTA LIKEA SASE CASE

  2. & Citindu-l și ascultându-l pe bancherul Vasilescu , consilierul lui Isărescu, ăștia au consumat producția încă înainte de a fi realizată, așa cum exprimă domnul consilier Vasilescu, ,, să învățăm să mâncăm astăzi din pâinea zilei de mâine”, ?

  3. Este un atac impotriva fermierilor in toata lumea. Prin falimentare si oferte banoase ca sa isi vanda pamantul.

  4. „și care folosesc doar viței de vie.”
    -hai la plezneala:
    folosesc doar lu Jidvei.

    (pregatisera si o diversiune
    „arma meteo a rushilor”
    – intrebati la generalul Emil Străinu
    de la arma transmisiuni de propaganda si diversiune)

    • @maxtor 2022-07-12 18:44 18:44:34
      arma meteo….arma transmisiuni de propaganda si diversiune…..SUNT LUSTRUITE „TEXTELE ASTEA”……”SPATIUL” CIBERNETIC E LA mapn///SA SE SPELE PE CAP CU EL…
      INTRE TIMP….2 INFORMATII ADEVARATE SI USOR VERIFICABILE….CAM CE SUNT ASTEA….
      1 Cinci polițiști bătuți la înmormântarea unei fetițe de 13 ani ucise pe trecerea de pietoni, la Târgoviște | VIDEO
      2.Ministerul Interlop de Interne, dimineata aceasta: au dat jos de pe cladire TRICOLORUL NEAMULUI ROMANESC! Am ramas cu gura cascata…

  5. & Domnu’ Vasilescu are carte de bancher cu banii înainte, natura dă cu pietricele , ăștia trag cu rachete , natura dă și cu vâlvătăi, ăștia „se iau la încins”, unii pe alții, ?

  6. & Subvenție doar la prețul de achiziție, funcție de elemente de evaluare a calității recoltei, ?

  7. & E firesc ca bancherii să aibă banii înainte, ca să aibă cu ce acorda credite, ?

  8. & Zonă prin care se mănâncă și pârjoale, ?
    Probabil că o fi și despre boli ale aparatului digestiv și zonele secetoase, ?

  9. Chiar sunt habarnisti astia care trag antigrindina cum se formeaza un nor chiar daca nu ploua de luni de zile hop si ei cu rachete!!!! Cineva ii instruieste si pe astia sau ca aia care tosleteaza copacii le pun drujba in mana si rad tot pana si varfurile copacilor de raman ca in padurea spanzuratilor!!!

  10. Rolul rachetei antigrindina e de a descarca mai repede norul pana sa se facă gheata si nu de a distruge ploaia…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger