AcasăSOCIALANAF a tăbărât pe fermieri. Îi caută să nu ascundă profitul

ANAF a tăbărât pe fermieri. Îi caută să nu ascundă profitul

Laurențiu Baciu: ”ANAF nu se duce la cei care ridică peste noapte prețurile și realizează profituri de 400%”

Scumpirile nejustificate din ultimele luni au creat profituri uriașe pentru companii, atât pentru cele din comerț, cât și pentru cele din producție. În loc să le controleze pentru a le taxa profiturile, ANAF-ul a tăbărât tot pe amărâții de fermieri români, în speranța că vor găsi vreun venit nedeclarat. Reprezentanții agricultorilor atrag atenția că statul a scăpat total de sub control prețurile și profiturile care se fac în România.

Institutul Național de Statistică a raportat creșteri de prețuri incredibile în ultimul an. Recordurile au fost înregistrate la ulei, făină, mălai și cartofi, care s-au majorat cu peste 30%. Totodată, combustibilii s-au scumpit cu 40%, iar prețul gazelor s-a majorat cu aproape 90%. Prețurile la alimente au crescut fără justificare, fără să intervină vreun factor care să influențeze creșterea prețurilor, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).

”Pur și simplu au pus și azi, au pus și mâine, au pus și poimâine și, dacă tot au văzut că se vinde, au pus în continuare. Nici nu știu dacă ar putea cineva să explice care este logica acestor scumpiri. Pur și simplu, au scumpit, că au avut motiv, că nu au avut motiv, că au avut vreun factor care a influențat sau nu, ei au scumpit de cât au avut nevoie, că au văzut că se vinde. Toate creșterile de prețuri au fost artificiale, inclusiv la energie și la combustibili, nu au nicio legătură cu realitatea, cu costurile de producție. Au văzut că s-a scumpit transportul, au scumpit și ei alimentele, ca și cum transportul ar fi 80% din costuri. Aiurea. Au scumpit pentru că nu a zis nimeni nimic, nu i-a taxat nimeni în plus, nu le-a interzis nimeni”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta susține că, dacă am fi o țară bine guvernată, s-ar interveni în stoparea creșterii prețurilor. De exemplu, cei care vin în control, ar vedea care sunt costurile, unde este ascuns profitul și ar taxa.

Profituri de 400%

Dacă statul ar taxa toate profiturile obținute prin majorarea speculativă a prețurilor, veniturile la buget ar fi uriașe. În schimb, după cum se vaită guvernanții, bugetul statului este din ce în ce mai anemic. ”Prețurile la combustibili cresc în timp ce barilul scade. Din punctul ăsta de vedere, ceea ce se întâmplă acum pe piață este scăpat cu totul de sub control. În schimb, autoritățile vin la noi, la agricultori, și ne controlează, că le e frică să nu ne îmbogățim. Ne caută fel și fel de motive numai ca să ne sancționeze. Chiar eu am fost supus unui control de la ANAF, să vadă dacă mi-am plătit dările către stat, să vadă dacă am calculat bine profitul. Pe ăștia îi urmărim noi, în loc să se ducă la cei care ridică peste noapte prețurile și realizează profituri de 400%, că pe ăia nu-i întreabă nimic. Vin la amărâtul de agricultor, care dă cu sapa. Când scumpești peste noapte, fără o creștere de costuri, vă dați seama ce profituri uriașe se realizează. Și statul tot la amărât caută. Acum vor să mărească impozitele pe clădiri, are omul o casă și trebuie să plătească dublu, că în 20 de ani o mai cumpără o dată”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Speculă pe față

Floarea soarelui a fost achiziționată anul trecut cu 2 lei kilogramul, iar din două kilograme de floarea soarelui fac un litru de ulei, ne spun fermierii. ”Cum de au ajuns la 11 lei, 14 lei, 15 lei litrul de ulei? Cât poate să coste prelucrarea? Un preț rezonabil era să se oprească undeva între 7 lei și 8 lei. Acum văd că au început să coboare prețul la floarea soarelui. Pe zi ce trece în care înaintează seceta și se măresc pagubele scad prețurile la achiziții. Dacă acum trei luni era puțin peste 4 lei kilogramul de semințe de floarea soarelui, acum a ajuns la 2,3-2,4 lei. Băieții deștepți pregătesc psihic producătorii, când o se le plătească 2,42 lei să zică mersi, că au făcut o afacere. Iar săracul agricultor nu-și acoperă cheltuielile la prețul ăsta”, a mai afirmat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.677 afisari

16 COMENTARII

  1. Trebuie bani pentru pensiile uriașe ale animalelor împuțite militaurizate, ăia ieșit cu 10-15-20 de aniu mai devreme!!!!

    HUOOOO!!!!!

    • SPURCAT GUVERN DE PLAGIATORI , SPURCATA NATIE CU UN PRES. VENETIC FALSIFICATOR SI ESCROC CONDAMNAT

      UN GUVERN DE MAFIOTI CE S-AU ALIAT IN ” COALITIE” PENTRU A JEFUI IN „LINISTE” POPORUL SI CETATENII
      ACUM E LINISTE SI SUN MULTUMIT DE GUVERN SPUNE LIKEAUA PRINCIPALA , TURISTUL LUCRULUI BINE FACUT ,ESUATUL STERP , BUN LA NIMIC ,
      SLOGANURILE CURG GRETOS , SI UNII DIN PRESA SPECIALIZATA LA LINSUL IN COOR SUNT ZILNIC LA SUSTINEREA ACESTOR JEGURI SPURCATE

      ZIARE.COM SITE-UL EXCREMENTELOR IMPUTITE CE PUBLICA NUMAI MIZERII COPIATE DE PE INTERNET

      INSULTE SI AMENINTARI GRAVE DACA SPUNETI CEVA CE NU LE CONVINE POSTACILOR PUPIN CURISTI LINGAI DE GAOOZURI PLINE DE KAKAT ALE POLITICIENILOR CARE-I PLATESC PE ACESTI MOOISTI SA SUGA ZILNIC POOLA PE ZIARE.COM CU LAUDE SI OSANALE

  2. Sa ia de la redevente si de la anrm ca a zis curtea de conturi ca acolo e jaf . Multinstionalele de ce sunt iff shore adica nu platesc taxe la stat??

  3. Sa vina peste ei si sa-i distruga.Cata vreme cumpar carne si paine la pret de Germania as vrea sa dispara agricultorii din Romania.

  4. Baciu nu mai este președintele LAPAR, omu furat banii fermierilor și doar cu lătratul se ocupa

  5. Baciu nu mai este presedinte LAPAR, a fost dar a cam umblat in cotizati si da cu subsemnatul .

  6. E teribil de usor sa deschizi lista cu proprietati si masini Anaf si sa iti dai seama cine se imbogateste ilegal.
    Acolo dai pe nr m² si nr cm³.
    In mod cert nu sunt decat 3 modalități sa te ingropi de bani fara ca statul sa stie.
    1comert cu droguri
    2comert cu arme
    3comert cu diamante Africa

  7. Fermierii doar trebuie ajutati si verificati sa nu-si distruga recolta pt a primi despagubiri. Despagubirile sunt mai profitabile.

  8. Foarte bine ! ANAF ar trebui să verifice toate PFA-urile, in special cele cu profil agricol ! Mulți dintre fermieri s-au îmbogățit nejustificat, degeaba se plâng pe unde pot ! Mulți, după ce recoltează cerealele, dau foc la ce a mai rămas și încasează și asigurări, spunând că le-au ars culturile !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger