Cauta

România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire de F-16. Iohannis: Există planuri pentru această bază – VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a făcut, marți, declarații în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, Lituania, înainte de a participa la Summitul NATO.

Așa s-a aflat că România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire pentru piloții de F-16. „Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua”, a spus președintele Iohannis.

Citiți și: Occidentul ne bagă în gura Rusiei! Ce țări insistă ca România să antreneze piloți ucraineni de F16

Iohannis: Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază

Șeful statului a fost întrebat de presă dacă aceste planuri de apărare regională presupun achiziții de tehnică suplimentară, de tehnică militară suplimentară, și dacă acel centru pentru antrenarea piloților se va deschide la Borcea sau într-un alt loc din țara noastră și dacă vor mai fi și alte locuri similare în care să fie dislocate forțe militare aliate.

„Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenție, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziții. Înzestrarea, achizițiile de armament, de dotări la modul general se fac de fiecare națiune și noi ne ocupăm de această chestiune. De aceea, am alocat bani mulți, 2,5% din PIB pentru Apărare.

Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situația, ci și pregătirea militarilor, antrenamente speciale și, în acest cadru, sigur, putem să menționăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliați, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloții pe F-16. Există planuri pentru această bază, există aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua. Nu suntem încă pregătiți să spunem public unde va fi această bază. Cred că vă dați seama din ce motive, dar este un proiect foarte bun și pentru România și pentru națiunile din regiune, care vor avea astfel posibilitatea să-și pregătească piloții”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce s-a decis în CSAT înainte de Summitul NATO de la Vilnius

Cu doar câteva zile înainte de acest summit NATO, respectiv joi, 6 iulie, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. În care au fost aprobate obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius, ce va avea loc în perioada 11-12 iulie.

Iar una din aceste decizii se referă la crearea unui centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 în țara noastră.

„Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16.

Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina.

Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, s-a transmis într-un comunicat de la Cotroceni, după ședința CSAT din 6 iulie.

Spania va trimite militari în Slovacia şi va suplimenta numărul celor din România – anunțul premierului spaniol

Pe de altă parte, Spania, prin vocea premierului de la Madrid, a anunțat că țara sa va trimite militari în Slovacia şi va suplimenta numărul celor din România.

Mai exact, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi că Spania va desfăşura efective militare în Slovacia şi le va suplimenta pe cele din România pentru a consolida flancul estic al NATO, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Sanchez a vorbit despre aceste aspecte în declaraţiile date ziariştilor la sosirea la summitul de la Vilnius, unde le va comunica oficial celorlalţi lideri din statele NATO această nouă contribuţie spaniolă.

Va fi prima dată când Spania trimite militari în Slovacia, în timp ce îi va suplimenta cu un număr încă neprecizat pe cei din România, notează agenţia EFE. Spania a desfăşurat în România un radar al Grupului Mobil de Control Aerian (GRUMOCA), cu circa 40 de militari însărcinaţi cu operarea acestui echipament.

Ultimele stiri

  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Exit mobile version