Cauta

O spune vicepremierul Grindeanu: România, indiferent de guvern, nu a fost în stare să cheltuie banii europeni pe care i-a primit

O spune vicepremierul Grindeanu: România, indiferent de guvern, nu a fost în stare să cheltuie banii europeni pe care i-a primit

Aflat, marți, 11 ianuarie, la Călărași, social-democratul Sorin Grindeanu, fost prim-ministru, actualmente vicepremier și ministru al transporturilor în Executivul condus de către Nicolae Ciucă, a făcut o declarație ce nu a trecut neobservată. Cu privire la cheltuirea fondurilor europene alocate dezvoltării infrastructurii.

„Noi, în aceşti ani, România, indiferent de guvern – ca să fiu clar, să nu fiu interpretat – nu a fost în stare să cheltuie banii europeni pe care i-a primit”, a fost auzit spunând Grindeanu, într-o conferinţă de presă.

Ce a anunțat despre POIM

Actualul ministru al Transporturilor și Infrastructurii a mai explicat unele aspecte. „Pe fiecare proiect european trebuie să asigurăm cofinanţare din bugetul de stat, aşa cum ştiţi. Mare parte din banii din bugetul de stat merg, cum s-a creionat bugetul Ministerului Transporturilor, a mers pe cofinanţare pe aceste proiecte prinse în programele operaţionale din perioada respectivă.

Din păcate, ritmul nu a fost cel impus de către Comisie, foarte multe proiecte s-au fazat, au trecut de pe un program operaţional pe altul (…). Un lucru bun este, în schimb, următorul: că pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare-n.n), adică cel care se termină, avem supracontractare, adică ne ducem undeva spre 200%. Tot ce rămâne ca rest, până în 2023, Ministerul Transporturilor va cheltui şi chiar va fi situaţia să ia din alte părţi, (…) dacă e posibil. Deci avem supracontractare”, a punctat Grideanu.

Ce spunea Ciucă, în Parlament, despre bugetul pe 2022

În 22 decembrie 2021, prezent la Parlament, la dezbaterea proiectelor legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, înainte ca ele să primească undă verde în cadrul Legislativului, prim-ministrul Ciucă susținea că „bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii: transparență, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunității de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021- 2027 și a celor alocate reformelor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru creșterea rezilienței economiei românești”.

Totodată, la acea dată, premierul anunța, cu referire la bugetul pe 2022, că „este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investițiilor realizate în România în anul 2019.”

Ultimele stiri

  • Judecătoria a decis: Călin Georgescu rămâne sub control judiciar
  • TVA locuințe: Statul care te-a sărăcit acum îți ia și casa
  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Exit mobile version