AcasăSOCIALLiberalii pierd banii europeni. Erori grave la planul de redresare

Liberalii pierd banii europeni. Erori grave la planul de redresare

Din banii europeni, Orban a alocat doar 3% pentru educație, UE a cerut 10%

Guvernul liberal a întârziat nepermis de mult elaborarea planului de redresare și reziliență, care trebuie aprobat și de Comisia Europeană. Mai mult, România riscă să nu poată cheltui nici jumătate din suma de 30 miliarde de euro, având în vedere că planul întocmit exclusiv de liberali conține erori grave.

Guvernul liberal a întocmit târziu un plan care conține atâtea inadvertențe încât va fi clar respins de Comisia Europeană, arată europarlamentarul Victor Negrescu. ”Chiar la începutul acestei săptămâni am inițiat un apel public cu privire la faptul că acel plan nu trebuie trimis în forma respectivă pentru că riscă să fie respins. Vom solicita și sprijinul Comisiei Europene în elaborarea acestui plan într-o manieră transparentă. Planul a fost prezentat de către fostul Guvern în cadrul unui eveniment electoral, la care au participat candidați la alegerile parlamentare din partea unui singur partid politic și acest lucru nu este normal, pentru că planul trebuie să fie rezultatul unor consultări și aprobat de Parlament. Ce lipsește în plan? În primul rând avem o recomandare că trebuie alocat minim 20% pentru digitalizare și creșterea competențelor digitale, iar în plan au alocat doar 2,72%. Avem iarăși o recomandare de alocare a 10% pentru educație, iar Guvernul a alocat doar 3,18%. Ar fi trebuit alocat un procent de minim 7% pentru cele șase priorități strategice ale UE, iar aceste alocări lipsesc din plan. Nu în ultimul rând, există o obligație ca planul respectiv să se activeze pe zona de mediu, dar să aibă și un accent social, în mod special pe zona de egalitate de gen și drepturile grupurilor vulnerabile. Ori în document nu se vorbește nicăieri despre aceste lucruri. Și nu poți trimite un plan care nu corespunde unui set de criterii dat de către Comisia Europeană”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.

Bani ipotetici

Cele 30 de miliarde de euro, prezentate de Iohannis drept o victorie personală, în condițiile în care România ar fi putut obține mult mai mult dacă existau negocieri, riscă să rămână doar bani ipotetici. Termenul de patru ani este unul irealist chiar și pentru state experimentate în accesarea banilor europeni, iar România abia dacă poate spera la jumătate din suma alocată. Cu toate acestea, liberalii și-au permis să piardă timp prețios. ”Planul ar fi trebuit trimis până la acest moment, dar, pentru că am atras atenția că nu s-au făcut consultări publice, ei au zis că o să le facă acum. În opinia mea, ar fi trebuit deja să începem un dialog cu Comisia Europeană acum, la finalul anului, nu să așteptăm anul viitor. Dat fiind faptul că Guvernul și-a dat demisia, probabil că abia anul viitor vom trimite planul și vom începe negocierile, în speranța că până în aprilie terminăm, dacă suntem în stare. Va fi foarte complicat ca în câteva luni să aprofundezi un plan clar. Mai mult decât atât, referitor la sumele alocate, planul Guvernului nu spune dacă ele sunt granturi sau împrumuturi și nu se vorbește nimic despre cofinanțarea respectivă a proiectelor, pentru că asta reprezintă o problemă pentru beneficiarii din România, care, din păcate, nu au resurse financiare pentru a accesa astfel de proiecte. Dacă planul nu va fi revizuit, riscăm să avem întârzieri mari la accesarea fondurilor, ceea ce înseamnă că vom pierde bani, pentru că 30 miliarde de euro sunt foarte greu de cheltuit în patru ani”, ne-a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

Ungaria și Polonia au salvat România

Presiunile făcute de Ungaria și Polonia pentru renunțarea la condiția de respectare a statului de drept pentru accesarea banilor europeni au avut succes, salvând, astfel, și România, luată în colimator de statele din UE. ”Estimările mele sunt că se va ajunge la un consens, prin amendarea respectivului mecanism deja pus în vigoare. Parlamentul European, care a fost cel mai clar poziționat pentru susținerea mecanismului, cred că, în final, la presiunea statelor membre și guvernelor naționale, și el își va flexibiliza poziția. Trebuie spus că mecanismul actual este foarte diferit față de mecanismul inițial, el este mult mai flexibil, mai lipsit de conținut față de formulele inițiale și se referă mai ales la folosirea ilegală a banilor europeni. De asemenea, este prevăzut acolo, ca amendament din partea Parlamentului European, că banii nu vor fi opriți pentru beneficiari în niciun moment. Mai degrabă finanțările de tip guvernamental, care vor veni în sprijinul bugetelor naționale sau alte tipuri de formule vor risca să fie puse sub supraveghere”, a mai afirmat Victor Negrescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.162 afisari

5 COMENTARII

  1. Inprimul rand trebuie subliniat ca si UE este ” STAT DE DRERPT” LA FEL CA SI ROMANIA MEA. In al doilea rand,daca prostia asta un sabotaj dovedit al intereselor Tarii,ar fi fost facuta de PeeeeSeeeeDeeee,sa fi vazut ce spume la gura ar fi facut marele patriot,Cocotatul penal,alt sabotor dovedit la fel ca si Ciolos,Monica Macovei si alte taraturi care-si bat joc de Tara si poporul roman. Iar prostii,inconstientii,pun botul si aplauda,si voteaza harababura care a rezultat din vot.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger