Cauta

Un nou acord cu FMI acopera ineficienta fiscala a guvernantilor

Reducerea la 9% a TVA la alimente, apoi si a TVA general de la 24% la 20% din 2016 va genera o gaura de miliarde de euro in bugetul de stat si nu va putea fi acoperita doar prin efectul indirect al majorarii incasarilor in urma cresterii consumului populatiei si firmelor. Solutia pentru sustinerea cheltuielilor statului sunt imprumuturile externe, iar BNR sustine ca acestea s-ar putea obtine mai ieftin daca Romania ar incheia un nou acord cu FMI.

Guvernantii trebuie sa o convinga pe sefa delegatiei FMI la Bucuresti, Andrea Schaechter, ca reducerea TVA nu va periclita bugetul de stat

Conform sefului BNR, Mugur Isarescu, credibilitatea reformei fiscale (inclusiv sustenabilitatea scaderii TVA) a actualului guvern este conditionata de acorduri internationale. „Din experienta mea, eu cred ca este bine sa avem niste parteneri internationali. Ne dau credibilitate, seriozitate si uneori iti trebuie un avocat al diavolului, asta e parerea mea. Chiar daca, uneori, negocierile nu sunt placute, te mai certi cu ei, dar o formula de parteneriat cu ei este buna. In plus, nici nu vad cum am putea noi sa vindem credibil o reforma fiscala de o asemenea amploare pe plan international. E greu”, a aspusguvernatorul BNR. El a avertizat ca, in lipsa unui acord financiar international, castigurile rezultate din scaderea TVA vor fi anulate de majorarea dobanzilor la care se va imprumuta statul. Creditele internationale sunt necesare pentru a acoperi minusul generat, aparent, de reducerea TVA, dar si de ineficienta Fiscului in colectarea taxelor de la marii datornici la bugetul de stat.

Reducerea TVA, doar cu voie de la UE

Isarescu sustine ca reforma fiscala, inclusiv scaderea TVA general de la 24% la 20%  din 2016, trebuie facuta cu acordul UE si al creditorilor internationali. „Pentru reducerea TVA trebuie o discutie serioasa cu Comisia Europeana si FMI”, a spus seful BNR. El a mentionat ca de aceste negocieri, care vor avea loc la sfarsitul acestei luni la Bucuresti, va depinde politica fiscala ulterioara a Romaniei si doar atunci poate BNR sa emita prognoze pertinente referitoare la efectele reformei fiscale din Romania.

 

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version