Cauta

O noua tehnologie in diagnosticarea cancerului: PET-CT

Bolnavii de cancer au parte de o noua tehnologie, PET-CT, folosita in cazul depistarii cu exactitate a celulelor infectate, avand astfel o sansa in tratarea cat mai rapida a bolii.

(foto: captura youtube)

Cancerul poate fi diagnosticat mult mai usor acum datorita scanarilor complexe de tipul PET-CT. Noua metoda de identificare rapida a organelor infectate cu celule canceroase reprezinta o cale precisa de a afla inca din primele momente daca o persoana este bolnava ori nu.

Mai exact, procedura de scanare PET-CT presupune imbinarea a doua tipuri de investigatii, respectiv una de tip PET – tomografie pe baza de emisie pozitronica, si una de tip CT – o tomografie computerizata.

Astfel, prin combinarea celor doua tipuri de scanari, cea PET, care prezinta metabolismul diferitelor tesuturi, si cea CT, care infatiseaza relatiile anatomice ale organelor, se realizeaza un fel de harta a trupului uman, lucru care le permite medicilor sa identifice chiar si modificari maligne de cativa milimetri.

„Tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinata cu computer tomografia (CT), este una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic, care produce o imagine tridimensionala a proceselor functionale din organism. Pentru aceasta se foloseste o cantitate mica de substanta radioactiva (fluoro-deoxi-glucoza – FDG), care arata diferentele dintre organele sanatoase si cele bolnave”, explica Marius Cambrea, medic primar medicina nucleara, citat de telegrafonline.

Mai exact, in organism se introduce un material special care va fi depozitat de celulele canceroase, devenind astfel vizibil, fiind afisat de camera PET.

Procedura PET-CT dureaza, in medie, aproximativ doua ore, investigatia efectiva, prin scanare, fiind de doar 30 de minute. In urma eefectuarii testului rezultatul soseste in aproximativ 48 – 72 de ore, astfel incat medicii au posibilitatea sa stabilesca cu exactitate tratamentul necesar eradicarii celulelor canceroase.

“PET-CT poate determina daca un tip de cancer a revenit dupa tratament, prin depistarea precoce si localizarea sa. De asemenea, este util in evaluarea pacientilor cu cancer, bolnavi care au fost deja supusi unor interventii chirurgicale sau curelor de radioterapie, ce au dus la formarea de cicatrici si denaturarea structurilor anatomice”, a precizat doctorul Marius Cambrea.

Pe langa identificarea cancerului, potrivit euromedic.ro, tehnologia de tip PET-CT este folosita si pentru „diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea si evaluarea eficientei conduitei terapeutice in afectiunile oncologice, dar are aplicabilitate pe scara larga si in evaluarea patologiei cardiace, in special ischemice, precum si in cazul afectiunilor neurologice de tipul Alzheimer, Parkinson si epilepsie”.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version