Cauta

Isarescu: Nu lasam leul sa se deprecieze prea repede

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a anuntat, daca mai era cazul, ca BNR nu permite ca moneda nationala sa se aprecieze sau sa se deprecieze prea mult sau prea repede.

Mugur Isarescu tine „din scurt” moneda nationala

Prezent la lansarea volumului „Politica monetara: ipostaze neconventionale”, scrisa de consilierul sau, Lucian Croitoru, guvernatorul BNR a rabufnit fata de acuzatiile aduse Bancii Nationale. „Cineva scria (in presa economica online – n.r.) ca (…) sa le fie rusine celor de la Banca Nationala, si imi asum aceasta rusine ca depozitele, este adevarat, sunt garantate pana la 100.000 euro, dar ca dupa 100.000 euro fiecare merge pe cont propriu”, a spus Isarescu, ironizandu-i pe cei care sustineau ca BNR era obligata sa atraga atentia in mod repetat ca depozitele de peste 100.000 de euro nu sunt garantate. „Eu credeam ca se subintelege, nu?”, a intrebat, ironic, guvernatorul BNR. Pe de alta parte, el a subliniat ca, in pofida zvonurilor, Banca Nationala nu se amesteca in vanzarea Bank of Cyprus din Romania.  „Nu avem voie, fiecare actionar isi negociaza partea comerciala”, a tinut sa precizeze Isarescu.

BNR n-a permis un curs sub 3 lei/euro

Guvernatorul BNR a precizat, daca mai era nevoie, ca Banca Nationala tine „din scurt” moneda nationala si nu permite nici aprecierea, nici deprecierea brusca a leului. Isarescu a vorbit de atacul speculativ asupra monedei nationale in toamna anului 2008.  „Era o situatia tensionata si cuvantul speculativ crea alte probleme atunci. Asa cum nu l-am lasat (leul – n.r.), pentru ca avem flotare controlata, sa se duca spre 3,5 (lei/euro – n.r.) spre 3 (lei/euro – n.r.) nu lasam nici acum sa se deprecieze foarte repede, pentru ca are impact de contagiune, se duce in intregul sistem bancar, deterioreaza pozitia bancilor, pune in pericol economisirile  publicului”, a mentionat Isarescu.

Ultimele stiri

  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Guvernele, în foame de bani: taxele pe mașinile electrice adaugă costuri pentru cumpărători
  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Exit mobile version