Cauta

In premiera, emisiile de CO2 nu au insotit cresterea economica mondiala

Cresterea economica globala nu mai este automat asociata cu cresterea emisiilor de CO2. O revolutie, a estimat Agentia Internationala pentru Energie.

Incet-incet poluarea si progresul nu mai merg mana in mana

Pentru al doilea an consecutiv, emisiile de CO2 au stagnat in 2015, in conditiile in care economia mondiala a continuat sa creasca cu un procent de 3%, o evolutie si o revolutie, estimeaza specialistii, noteaza Rfi. Pana in prezent, numai frane majore in activitatea economica mondiala au generat o scadere a emisiilor de gaz cu efect de sera. Printre aceste frane se numarau al doilea soc petrolier, prabusirea fostei Uniuni Sovietice si criza din 2009.

Progresul energiilor regenerabile

De data aceasta nu mai este insa cazul. Scaderea emisiilor de CO2 alimenteaza contul progresului energiilor regenerabile, cu varf de lancie energia eoliana si hidroelectricitatea. Investitiile in energie verde au depasit 300 miliarde de dolari anul trecut, un record istoric, ceea ce le-a permis sa furnizeze 90% din suplimentul de energie produs in lume.

Scaderea emisiilor in SUA si in  China

Fapt notabil, emisiile de CO2 au scazut in China si in SUA, tari situate in randurile celor mai mari poluatori ai planetei, urmare a eforturilor de diminuare a consumului de carbune. In China, carbunele nu asigura mai mult de 70% din productia de electricitate, contra 80% in 2014. In Statele Unite, utilizarea gazului cu pret redus a inlaturat producatorii din industria carbonifera, intre care liderul Peabody este in pragul falimentului. ”Este primul dus rece pentru carbune”, a rezumat directorul Agentiei Internationale pentru Energie. Energia, foarte poluanta, bazata pe carbune traverseaza al doilea ei mare declin al consumului mondial in 45 de ani. Din pacate insa, emisiile de CO2 continua sa progreseze in Asia (alte zone decat China), Orientul Mijlociu si chiar in Europa, la o scara mai redusa insa. Chiar si asa, limitarea incalzirii globale cu 2 grade, obiectivul conferintei internationale de mediu ce a avut loc la Paris, este departe de a fi atins.

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București.
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version