Cauta

Consumul de electricitate, „salvat” de primariile risipitoare

Consumul de electricitate scade an de an, relevand o activitate tot mai redusa in economie, insa exista si cresteri, dar nu in industrie, ci la primarii, prin utilizarea la discretie a iluminatului public.

Unele primarii lumineaza „a giorno” drumurile judetene

Conform datelor prezentate ieri de Institutul National de Statistica, in prima luna a acestui an s-a inregistrat un consum de 4246,8 milioane KWh, cu 6,8% mai mic fata ianuarie 2014. Resursele de energie electrica au fost de  sase miliarde de KWh, in crestere cu 124,5 milioane KWh (+2,1%) fata de ianuarie 2014, ca urmare a productiei suplimentare in hidrocentrale si centralele fotovoltaice, in vreme ce la termocentrale, centrala nucleara de la Cernavoda si in parcurile eoliene s-a inregistrat o scadere. Oricum, cine sa o foloseasca? Si totusi, exista domenii in care consumul a crescut notabil. Este vorba de iluminatul public, desi ianuarie 2015 a avut acelasi numar de ore cu lumina naturala ca si ianuarie 2014.

Mari diferente de pret

Potrivi INS, iluminatul public a inregistrat o crestere cu 24,2%, iar un studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons confirma, indirect, acest lucru. Este vorba de consumul cu iluminatul public al primariilor din municipiile resedinta de judet, InfoCons descoperind ca, in 2013, de exemplu, cea mai mare cheltuiala cu iluminatul public a fost inregistrata la Primaria Municipiului Bucuresti, de 90 de milioane de lei, iar cea mai mica, la Primaria Vaslui, de 318.307,97 lei. Cifrele par mai mari sau mai mici, insa e bine de stiut ca la Arad, de exemplu, curentul costa 577 lei/MWh, de peste 3,5 ori mai mult decat la Piatra Neamt, unde pretul este de 161,25 lei/ MWh.

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version