Cauta

Boc a ramas singur si trist

Lasarea lui Vasile Blaga la vatra partidului nu a facut altceva decit sa defineasca si mai puternic taberele din PDL: Basescu si ai lui de-o parte, „vechea garda” condusa de Blaga-Videanu-Berceanu de cealalta parte. Suspendat deasupra haului care desparte cele doua tabere a ramas Emil Boc.

Premier si totodata lider en-titre al PDL, Boc ar putea fi considerat cel mai puternic politician al momentului. Dupa Traian Basescu, bineinteles, care iese din toate topurile si nu are, inca, un contracandidat puternic, recunoscut ca atare. Cine se apuca insa sa-l invidieze pe actualul premier greseste amarnic. Si asta pentru ca obedienta fata de Basescu si rigorile guvernarii de criza l-au contrapus pe Boc fanilor ambelor grupari interne. Ba l-au lipsit si de orice simpatie a propriilor parlamentari.

*Premier contestat de oamenii lui*

De fapt, Emil Boc este primul premier vehement si public contestat de subordonatii sai de partid. Unele cazuri in materie sint deja celebre – Monica Macovei si Cristian Preda care, desi dotati din prima cu fotolii de europarlamentari (chiar daca au intrat in partid pe usa din dos), nu au suficiente guri si bloguri ca sa desfiinteze prestatia premierala a lui Boc. Recent, celor doi au inceput sa li se adauge si voci mai modeste, de parlamentari de rind, care insa nu ezita sa ceara direct demisia sefului lor de partid.

*Emil isi plateste obedienta fata de Basescu*

Boc nu sta mai bine nici atunci cind este vorba strict de partid. Sa nu uitam ca, in primavara, alegerea unei noi conduceri a PDL a fost aminata tocmai pentru ca o reconfirmare a actualului presedinte devenise inca de atunci improbabila.
Acum, nici vorba sa se mai ia in discutie realegerea lui Emil Boc in fruntea PDL, daca e sa te iei dupa ce spun democratii. Legat si sustinut de vechea garda a PDL multa vreme, Emil Boc a pierdut sprijinul colegilor atunci cind a demonstrat ca nu este in stare sa i se opuna in vreun fel lui Traian Basescu. Un Traian Basescu dornic, de cel putin un an de zile, sa-si schimbe vechii camarazi de lupte politice cu o garnitura nou-nouta. Asa se explica de altfel si aportul de intelectuali care au dat fuga in PDL – ultimul venit al acestei tagme fiind Teodor Baconschi. Indiferent cine va prelua conducerea PDL, sigur este un lucru: Emil Boc nu se va putea baza, la viitorul congres, nici pe sprijinul democratilor intaritati de deteriorarea imaginii lor in colegii in urma masurilor luate de guvern, nici de sustinerea oamenilor lui Basescu, din moment ce acesta din urma a declarat deja ca actualul premier este mult prea moale pentru gustul sau.

Simona Badulescu

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • Exit mobile version