Cauta

Austeritatea dauneaza grav economiei

In ultimul timp, autoritatile au devenit, din senin, foarte optimiste. Cresc exporturile, creste productia, ce mai, iesim din criza! Mai mult, se fac si previziuni pentru la anul. Unii spun chiar ca in 2011 România va avea o crestere economica de peste 3 procente. Cit de realiste sint aceste previziuni? Iese România din criza? Am vrea noi, dar din pacate este aproape imposibil.

*Optimismul cresterii*

La fel de optimisti ca si autoritatile sint si oficialii FMI care, potrivit ultimelor estimari, considera ca daca România isi va respecta angajamentele asumate ar putea avea in 2011 o crestere economica de peste 1,5%. Dar optimismul se incheie aici. David Oxley, economist pentru pietele in curs de dezvoltare la Capital Economics din Londra estimeaza ca perspectiva economiei românesti ramine “sumbra”, iar cresterea economica se va intoarce “cel mai devreme in 2013”. Ce ar putea sa insemne o perspectiva “sumbra”? Economistii stiu ca, daca de exemplu, in 2010, cresterea economica ar fi zero, adica ar stagna, asta ar insemna de fapt o prabusire cu 10 procente, fata de anul 2008. Culmea e ca insusi FMI estimeaza ca România va incheia anul acesta cu o scadere a PIB de 2%. La fel si analistii de la JP Morgan Chase si-au modificat previziunile optimiste pentru România anticipind anul acesta o scadere de 2%. Ramine intrebarea. De unde acest optimism al autoritatilor?

*Din austeritate…*

Se pare ca autoritatile au doua “chei” miraculoase care vor porni motorul economiei: solidaritatea si austeritatea. Daca solidaritatea ramine doar o vorba in vint, care nu impresioneaza pe nimeni, austeritatea a produs pina acum numai “ravagii” in economie. Pentru ca, austeriatea inseamna reducerea drastica a consumului. Iar actualul sistem economic nu poate iesi din criza fara consum. Si care este cel mai bun barometru al consumului populatiei? Comertul cu amanuntul. Si aici România a stabilit un record negativ si anume, in luna iulie, a avut cea mai mare scadere din UE a volumului comertului cu amanuntul, de 10,5%, comparativ cu iunie, a anuntat recent Eurostat. Mai mult, in ritm anual, comertul de retail din România a coborit cu 8% in iulie, a doua scadere ca marime din Uniune, dupa cea a Lituaniei (8,8%). De fapt, optimismul autoritatilor a fost alimentat de statistica INS care arata o crestere economica de 0,3% in trimestrul doi. Crestere care nu inseamna nimic daca nu se va mentine pina la sfisitul anului. Si nici nu are cum in conditiile in care consumul scade de la o zi la alta. Cert este un lucru. Prin marirea bazei de impozitare, autoritatile ii baga indirect, si pe privati, in „galeata” austeritatii. Ceea ce se dovedeste a fi extrem de nociv pentru economie.

Ion Bogdan

Ultimele stiri

  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Tradiţii şi obiceiuri de Joia Mare, înainte de Paştele 2024. De ce nu se lucrează în această zi
  • Exit mobile version