Cauta

BNR reduce dobinda cheie

*Isarescu arunca mingea creditarii in terenul bancilor*

Majoritatea analistilor bancari declarau, in urma cu citeva zile, ca daca BNR va decide reducerea dobinzii cheie in aceasta saptamina, miscarea ar fi echivalenta unui nou impuls dat de banca centrala pentru reluarea creditarii. Poate cel mai important de pina acum. Ieri, BNR a facut intocmai, a redus dobinda de politica monetara. Teoretic, de acum incolo ar trebui sa asistam la semne concrete si din partea bancilor comerciale din punct de vedere al relaxarii conditiilor de acordare a imprumuturilor.

*7% – o fi “ok” pentru bancheri?*

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României (BNR) a decis, ieri, reducerea dobinzii de politica monetara cu 0,5 puncte, la 7%, aplicabila din data de 4 februarie, si mentinerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Dobinda de politica monetara s-a mai situat in perioada iunie – noiembrie 2007 la 7% pe an, ajungind atunci la nivelul minim istoric pentru rata utlizata de BNR. Analistii au anticipat ca CA al BNR va reduce, pentru a doua oara de la inceputul anului, cu 0,5 puncte procentuale rata dobinzii de politica monetara, ca urmare a performantei bune in procesul de dezinflatie si pentru stimularea creditarii. Pe de alta parte, insa, jucatorii de pe piata bancara asteptau de la BNR si reducerea ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile in lei, insa banca centrala a mentinut nivelul de 15%. Potrivit specialistilor, decizia BNR de reducere a dobinzii cheie reprezinta un argument destul de puternic pentru ca bancile sa inceapa relansarea creditarii. Cu alte cuvinte, “mingea” se afla acum in terenul bancilor comerciale, care nu ar trebui sa se mai fofileze, acuzind banca centrala de politica rigida, asa cum au facut pina acum. Totusi, este posibil sa mai auzim inca voci de bancheri care sa spuna (nu ar fi pentru prima data), “nu e de ajuns, mai scadeti un pic dobinda”.

*Ce impact are decizia BNR?*

Reducerea dobinzii de politica monetara ar trebui sa se concretizeze in piata printr-o scadere a dobinzilor bancare, implicit prin stimularea cererii de credite. In acelasi timp, reducerea dobinzii cheie ar trebui sa imbunatateasca perceptia investitorilor straini asupra mediului economic din România, ar putea stimula investitiile, dar si consumul. Nu in ultimul rind, un alt efect ar fi de domolire a aprecierii excesive a leului.

BNR reduce pentru a doua oara de la inceputul anului rata dobinzii de politica monetara, ca urmare a performantei in procesul de dezinflatie si pentru stimularea creditarii.

Ultimele stiri

  • Protest spontan la Registrul Comerțului București. Activitatea cu publicul, suspendată/Ce solicitări au salariații
  • Firea, candidatul PSD la Primărie, a anunțat proiectele pentru Capitală
  • Scandal de proporții în Dâmboviţa! Persoane rănite, în urma unui conflict/Poliţiştii au tras focuri de avertisment
  • Piedone, ironii la adresa lui Ciolacu: „Văd c-ai mai albit în ultima lună! Stresat? Ești bine?”
  • Are sau nu șanse Iohannis să devină secretar general al NATO? Băsescu, opinie tranșantă – VIDEO
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Poza Zilei
  • Horoscop 29 aprilie 2024 – Trebuie să fiţi diplomaţi
  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Exit mobile version