Cauta

Zuckerberg anuleaza Brexit

Scandalul Cambridge Analytica este departe de a se fi stins. De fapt, de abia acum incepe partea cea mai interesanta, dar si mai complicata a povestii. Sa incercam sa schitam liniile importante ale acestei bombe cu ceas, poate capitolul care va defini razboiul cibernetic.

Situatia devine din ce in ce mai complicata dupa ce s a amintit ca din acelasi Facebook s au extras si datele necesare pentru manipularea referedumului proBrexit

In esenta, Cambridge Analytica, o companie intinsa in intreaga lume, pui al companiei americane SCL Group, facea manarii geniale cu baze de date bine construite si targetate punctual. In teorie, ei puteau influenta orice alegeri democratice din lume, orice referendum din orice tara, orice decizie care implica mase mari de oameni.

Povestea reporterului cel istet

Totul a fost dat in vileag, se spune, de un reporter sub acoperire al Channel Four News care, vreme de paru luni, a inregistrat tot ce a vorbit cu CEO-ul companiei, Alexander Nix. Reporterul s-a dat drept un om de afaceri care era interesat ca un apropiat de-al sau sa castige nu stiu ce alegeri in Sri Lanka. Nix i-a povestit acestuia despre tot arsenalul uzitat de Cambridge Analytica, de la mita la santaj sexual cu ucrainence super sexy, pentru invinge in orice alegeri.

Campania deleteFacebook a inceput sa isi faca simtit efectul asupra companiei lui Zuckerberg

Dar nu metodele clasice au atras atentia, ci acelea neconventionale, precum folosirea manipulatoare a bazelor de date. Difuzarea reportajului a facut ca Nix sa fie destituit si compania sa fie chemata sa dea explicatii in Marea Britanie, in Congresul SUA si chiar la varful UE. Partea exploziva a dezvaluirilor se leaga de faptul ca SCL sau Cambridge Analytica a folosit Facebook si alte retele sociale ca pe o imensa baza de date. Datele a zeci de milioane de oameni au fost catalogate, asezate pe categorii, astfel incat oricand sa se poata constitui in bazine uriase de cetateni ce pot fi influentati ulterior sa voteze in anume fel, sa aleaga o anumita cale sau sa directioneze dupa bun plac rezultatele unui referendum. Si asa s-a aflat ca respectiva companie a fost implicata in multe procese electorale din intreaga lume, dar si in alegerea lui Donald Trump si chiar in manipularea votului pentru Brexit!

Baietii de la Channel Four News i au luat maul lui Alexander Nix

Foarte important: toate tehnicile uzitate de Cambridge Analytica fac parte din arsenalul pe care marii specialisti ai orei spuneau ca sunt utilizate de rusi in razboiul cibernetic impotriva Occidentului. Deci, ori rusii au intuit cum se va desfasura razboiul viitorului, ori exista o legatura la inalt nivel intre Cambridge Analytica si Kremlin. Doar se stie, Londra e plina de rusi…

Legenda lui Zuckerberg

Faptul ca Facebook a putut fi lesne penetrat si ca s-au extras de aici datele a milioane si milioane de oameni a dat o grea lovitura fondatorului Mark Zuckerberg. Actiunile Facebook au cazut puternic, omul a pierdut gras de tot. Desi cifrele nu sunt confirmate oficial, se vorbeste ca Mark a pierdut 6 miliarde de dolari, partea lui, iar compania numai vreo 50 de alte miliarde de USD. Dar, ce-ar fi sa privim povestea un pic altfel: Cambridge Analytica s-a folosit de Facebook. Deci, compania cea manipulatoarea nu ar fi reusit mare lucru fara Facebook. SCL Group exista pe piata inainte de infiintarea Facebook. SCL Group invarte foarte foarte multi bani. Sa existe vreo legatura intre fondarea facebook si SCL? O fi influentat SCL crearea unei baze de date uriase spre propriul beneficu ulterior, cu sau fara vrerea lui Zuckerberg? Ca tot vorbim de manipulare… O presupusa legatura ar arunca in aer industria de profil nu numai din America, ci din inteaga lume! Aici mai trebuie spus ca Zuckerberg anuntase ca are intentia de a candida, candva, la presedintia SUA. Oare nu cumva cu metode Cambridge Analytica? Oricul, prezentul scandal i-a taiat avantul politicianist pentru vecie.

Trump si Brexit

Cambridge Analytica s-a implicat in alegerea lui Trump, se pare ca acest lucru s-a demonstrat deja. Mai ramane de aflat in ce masura s-a implicat, daca au mers umar la umar cu rusii despre care se spune ca l-au “ajutat” pe Trump sa iasa presedinte, sau sunt chiar ei acei rusi. Poate exista o divizie a SCL in Rusia. Poate acea divizie l-a ajutat si pe Putin. Poate nu, dar prea multe coincidente se aduna in aceasta afacere. Si la Londra este fierbere mare, pentru ca aceeasi Cambridge Analytica a fost folosita in vremea referendumului pentru Brexit. Asta ar insemna ca englezii nu au dorit nicicand o separare de Europa, ci au fost manipulati ca sa dea viata celei mai controversate decizii politice din istoria Marii Britanii de dupa WWII. Practic, folosirea datelor din reteaua lui Zuckerberg a facut posibil Brexit. Acum, aceasta dezvaluire uriasa va anula Brexit, sau va duce la un nou referendum. Dar cine va mai avea incredere in rezultatul acestuia?

Razboiul cibernetic si rusii

De cativa ani buni, se tot vorbeste despre razboiul cibernetic, parte a razboiului hibrid, dus de rusi imporiva Occidentului. Dar, intre metodele rusesti si cele ale Cambridge Analytica, asemanarile sunt uluitoare. Daca rusii au reusit la scara mondiala ceea ce SCL s-a dovedit ca a facut in diverse tari, inseamna ca orice oficial din Vest, ales in ultimii 10 ani, ar fi putut beneficia de o manipulare in masa gen Cambridge Analytica, dar de la rusi.  Altfel spus, de la presedinti la ministri, de la pefecti la generali, rusii ar avea acum oameni ce le sunt datori pe viata. Si asta la toate nivelurile din Occident. Orice proces electoral  din Vest poate fi, astfel, pus sub semnul intrebarii, de la izbanda lui Macron la realegerea lui Frau Merkel, de la alegerile din Austria la cele mai recente, alegerile parlamentare din Italia. Dintr-odata, otravirea spionului Skripal este un fir de praf fata de ceea ce fac manipulatorii in masa: de orice natie ar fi ei…

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version