Cauta

SUA vor construi în România un reactor nuclear de mici dimensiuni

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi cel al României, Klaus Iohannis, au anunţat marţi planurile ce vizează construirea unui reactor modular mic (SMR), având menirea de a genera energie electrică.

Mai exact, este vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Până în acest moment, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

”Parteneriatul va aduce tehnologia micilor reactoare nucleare în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea de astfel de reactoare”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul crește.

Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuție importantă la un sector energetic fără carbon și un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat.

Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN), fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, remarcând la eveniment că acesta este încă un pas înainte în consolidarea relaţiei bilaterale în domeniul Energiei.

Grantul este acordat pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării soluţiilor de tip „Reactor Modular Mic” (SMR) în România. Asistenţa tehnică oferită de USTDA va veni în sprijinul eforturilor României de a include tehnologia SMR în strategia sa energetică naţională. Prin această asistenţă se va identifica o listă scurtă de locuri compatibile cu tehnologia SMR, se vor analiza opţiunile pentru tehnologia SMR şi se vor întocmi foi de parcurs în vederea acordării de licenţă pentru fiecare loc selectat. SNN a selectat compania Sargent & Lundy, cu sediul în Illinois, în vederea acordării de asistenţă.

La semnarea care a avut loc online au participat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica şi Todd Abrajano, directorul General şi de Operaţiuni al USTDA.

 

Ultimele stiri

  • Are Ciolacu noutăți despre candidaturile la NATO? „Erdogan a făcut anunțul…”
  • Marcel Ciolacu, sensibilizat de situația din Gaza, după întâlnirea cu Erdogan
  • Premierul, despre faptul că românii vor merge cu buletinul în Turcia: „Un gest deosebit”
  • Ciolacu îl ridică în slăvi pe Erdogan: „Un lider cu viziune”
  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • Exit mobile version