Cauta

Slugărnicia liberală, total inutilă: Marea Neagră, lac rusesc!

Cu gândul mai degrabă la alegerile anticipate decât la guvernarea țării, premierul Orban a încasat o scatoalcă după ceafă chiar la început de an. Americanii de la Exxon negociază cu rușii vânzarea tuturor operațiunilor petroliere pe care le desfășoară în Marea Neagră! Inclusiv hipermediatizatul perimetru luat în concesiune de la statul român și pentru care un om e azi la pușcărie, iar altul semnează cu două mâini, la Palatul Victoria, tot felul de abrogări, doar-doar „partenerul strategic” va fi mulțumit. Slugărnicia liberală este înduioșătoare dacă n-ar fi și inutilă. 

Se estimează că în bazinul „românesc” al Mării Negre sunt zăcăminte de 100 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Ca să înțelegem mai bine povestea, trebuie să ne întoarcem în timp. Era prin vara lui 2008 când primul-ministru de atunci, Tăriceanu, punea exploatarea în brațele străinilor, oferindu-le concesiune pe zeci de ani. Timpul a trecut, cercetările în zonă au continuat, iar când s-a făcut anunțul descoperirii unor imense „pungi de gaze”, PSD scotea din joben (în 2018) controversata Ordonanță 114. Printre altele, OUG 114 plafona costul prețului la gaze pentru populație, dar punea și o taxă pe profiturile uriașe obținute de companiile din energie. Iar concesionarii de zăcăminte de petrol și gaze trebuiau să plătească statului o redevență direct proporțională cu valoarea profitului scos de pe urma exploatării zăcămintelor! În plus, era musai ca firmele să tranzacționeze jumătate din producția de gaze pe piața internă.

Pentru toate acestea, PNL a acuzat fostul Executiv că duce România în sapă de lemn și sperie investitorii străini. I-a îmbunat Ludovic Orban imediat ce a ajuns la Putere. Într-un gest care trăda disperarea cu care urmăreau să facă pe plac corporațiilor, liberalii au abrogat OUG 114. De două ori, chiar, și prin lege, și prin Ordonanță de Urgență, ca să fie siguri că mesajul e clar: fără taxe și restricții de orice fel impuse firmelor străine!

Rex Tillerson, amicul lui Putin

Acum, în loc să avem aglomerație la intrarea în țară, e coadă, iată, taman pe sens invers! Exxon vrea să plece, deși PNL i-a făcut pe plac și a anulat OUG 114. Și cine se va bucura de cadoul liberal? Cumpărătorul. Adică, LukOil! Și uite cum Orban și toată echipa de „specialiști” de la Palatul Victoria au tras tare pentru a oferi facilități Moscovei! Când soarta își bate joc de tine…

Pe când conducea colosul Exxon Mobil, Rex Tillerson petrecea mai mult timp la Moscova decât în SUA. Numeroase dintre înțelegerile sale cu administrația Putin au atras atenția autorităților americane, Tillerson fiind bănuit că a „driblat” sancțiunile economice impuse Federației Ruse. Însă dincolo de toate astea, fostul Secretar de stat al lui Donald Trump a păstrat relații apropiate cu Kremlinul, le-a cultivat chiar și după plecarea sa de la Exxon, iar asta se vede în decizia companiei de a vinde rușilor operațiunile desfășurate în Marea Neagră. Prin retragerea din această zonă, americanii nu fac altceva decât să confirme că marea „noastră” e, de fapt, un lac rusesc. Gazele se duc la Moscova și asta cu felicitări și bezele din partea Guvernului Orban.

Reacția premierului a fost una jenantă. La UM Digi 024, ludovicul politicii aproape îndura Exxon să nu facă afaceri cu rușii de la Luk Oil. Deși nu are voie (poate fi acuzat de manipularea pieței bursiere!), s-a aruncat să anunțe intenția Petrom și Romgaz de a cumpăra de la Exxon operațiunile din Marea Neagră. Combinație liberală: să cumpărăm de la americani ceea ce e deja al nostru!

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version