Cauta

Rusia – SUA, in pragul razboiului

La cel mai inalt nivel pe scena politicii globale, declaratiile unor sefi ai diplomatiei sunt atent masurate si transmit exact mesajul potrivit pentru comunitatea internationala. Iata de ce recentele afirmatii ale ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, trebuie atent cantarite caci ele nu sunt altceva decat amenintarea mascata a presedintelui Vladimir Putin.

Serghei Lavrov ameninta Creste riscul unui conflict cu America

Rusia si America sunt in pragul razboiului, este semnalul de alarma pe care-l trage Kremlinul. Sa recunoastem, o situatie care nu convine niciuneia dintre parti, cu atat mai putin „guvizilor” care orbecaie prin apele teritoriale ale celor doi rechini.

Ofensiva NATO, motiv de ingrijorare

Retorica moscovita e aceeasi din ultimii ani, doar ca de data aceasta se observa o iritare la nivelul discursului oficial. Ofensiva NATO la granitele Federatiei Ruse reprezinta un motiv de ingrijorare, sustine Lavrov, care da ca argument avansarea tratativelor pentru includerea in Alianta a fostelor state sovietice Ucraina si Georgia. Un scenariu de neconceput pentru Moscova, dupa cum nu se fereste sa admita seful diplomatiei ruse. „Acesti pasi facuti de NATO (n.n. – apropierea de granitele Rusiei) sporesc riscul unei confruntari militare Rusia – SUA. Este un lucru de neacceptat pentru Rusia, iar partenerii nostri americani au fost deja avertizati”. Serghei Lavrov admite ca Vladimir Putin a ordonat sa se ia masuri punctuale impotriva americanilor, pe care ii acuza de „retorica rusofoba”.

Regiunea baltica, punctul zero

Evident, ingrijorarea rusilor are legatura cu dezvoltarea capacitatilor NATO in statele baltice (Estonia, Lituania si Letonia), acolo unde s-au instalat adevarate batalioane ale Aliatilor, dupa cum acuza Lavrov. „Daca luam in considerare efervescenta pasiunilor politice, intensitatea retoricii, care depaseste uneori ceea ce se considera recent in diplomatie drept standarde morale, se poate spune ca riscul unei confruntari este in crestere, tensiunea sporeste. SUA au initiat avansarea NATO catre granitele noastre sub forma desfasurarii unor infrastructuri militare. Americanii promoveaza initiative de a include Ucraina si Georgia in NATO, celor doua tari fiindu-le oferita o invitatie formala”.

Nu uitati momentul „Georgia 2008”!

Serghei Lavrov nu s-a ferit sa readuca in discutie cazul Georgiei, tara care in 2008 a intrat intr-un conflict militar direct cu Rusia dupa ce presedintele de atunci, Mihail Saakasvili, a ordonat atacarea regiunilor separatiste Abhazia si Osetia (locuite de etnici rusi). Moscova a intervenit in forta pentru protejarea minoritatii sale, totul avand urmari dezastruoase pentru georgieni: orasul Gori a fost pus la pamant, capitala Tbilisi, inconjurata de tancurile Armatei Rosii; doar interventia liderului francez Nicholas Sarkozy a salvat Georgia de furia lui Putin!

In acest context, declaratiile lui Serghei Lavrov trebuie si cu siguranta sunt privite in cancelariile occidentale drept un avertisment. Transmis in mod direct Ucrainei, dar cu ecou direct in NATO. „Confirmarea permanenta ca Ucraina va fi, pana la urma, in NATO i-a infierbantat creierul presedintelui Petro Porosenko”, afirma ministrul de Externe rus, care aduce drept argument sporirea capacitatilor militare de-a lungul faliei din regiunea Donbas. Kremlinul arata cu degetul spre depozitele cu armament si munitie ridicate acolo, totul sub atenta coordonare si supraveghere a unor asa-zisi instructori (strategi militari) americani si canadieni, ce n-ar fi altceva decat ofiteri NATO sub acoperire.

In incheierea interviului acordat televiziunii Perii Kanal, Serghei Lavrov a spus: ”Cei care ghideaza actiunile Kievului trebuie sa forteze autoritatile ucrainene sa respecte acordurile de la Minsk”. In traducere, „daca nu-i fortati voi, o s-o facem noi!”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Jocuri de putere la Moscova. Începe marea epurare?
  • Exit mobile version