Cauta

Rusia penetreaza NATO

Temerile initiale din sanul Aliantei Nord-Atlantice au devenit cosmaruri in toata regula, dupa ce Recep Tayyip Erdogan a ales sa nu mai tina cont de nicio regula nescrisa si sa mearga mai departe cu planul de achizitie a sistemului rusesc antiracheta S-400. Cu alte cuvinte, fara un efort prea mare, Vladimir Putin a reusit sa penetreze NATO si nu in orice loc, ci tocmai la Incirlik, puternica baza operationala de pe teritoriul Turciei! In contrapartida, SUA au decis suspendarea tuturor livrarilor de echipamente pentru avioanele multirol F-35 destinate Ankarei.

Ai nostri isi fac campanie electorala cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la infiintarea NATO Putin si Erdogan fac ce stiu ei mai bine devin mai puternici

Tensiunile sunt la cote maxime in cea mai puternica organizatie militara de pe Pamant, cu principalele doua armate aflate in raporturi ostile. Pe de o parte, avem America si temuta ei „oaste”, iar in tabara opusa sunt otomanii, care dau a doua cea mai mare forta de lupta din NATO. Intre acesti parteneri si-a bagat Putin coada, a carui propunere de afaceri inaintata lui Erdogan aproape ca va arunca in aer Alianta.

„Sistemul S-400 e mai tare ca rachetele Patriot”

La inceputul anului, Donald Trump i-a facut o contraoferta omologului sau de la Ankara: sistemul de rachete Patriot, vandut Turciei sub pretul pietei, special pentru partenerii din NATO. Propunerea americanilor era valabila pana la 31 martie, dar a fost respinsa din start de oficialii turci, un oficial din Armata declarand sub protectia anonimatului: „Nu-l vrem, sistemul S-400 e mai tare ca rachetele Patriot!”.

„In asteptarea unei decizii fara echivoc din partea Turciei, care trebuie sa renunte la sistemul S-400, livrarile si activitatile legate de operationalizarea capacitatii avioanelor F-35 ale Turciei au fost suspendate”, s-a repezit sa anunte, pe 1 aprilie, purtatorul de cuvant al Pentagonului, locotenent-colonelul Mike Andrews. Temerile americanilor sunt indreptatite: prin introducerea sistemului S-400 in baza de la Incirlik, securitatea avioanelor F-35 (produse de compania Lockheed Martin) ar fi compromisa.

Mingea e in terenul lui Putin

„Am semnat un acord cu Rusia, gata, contractul este valabil! S-a trecut deja la urmatorul nivel, acum discutam despre modalitatile de livrare”. Declaratia ii apartine chiar ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, si a fost facuta intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Intrebat despre opozitia fatisa manifestata de America, Cavusoglu a reiterat punctul de vedere al Turciei: „Faptul ca se opune o tara terta intra in contradictie cu dreptul international”. In momentul de fata, Turcia si-a respectat deja promisiunea de a contracta sistemul antiaerian S-400. Mai ramane doar ca Vladimir Putin sa livrezes rachetele, „pana la finalul acestui an”, dupa cum au precizat surse din tabara otomana.

Reamintim ca Turcia si Rusia coopereaza indeaproape de cand Putin a intervenit, acum cativa ani, si l-a avertizat la timp pe Erdogan ca asupra lui a fost pus la cale un puci. De curand, cele doua state au finalizat lucrarile (in timp record) la gazoductul TurkishStream, construit pe sub Marea Neagra.

F-35, fabricate in parteneriat cu… Turcia

Avioanele multirol F-35, de multi specialisti considerate cele mai puternice din domeniu, sunt produse de compania americana Lockheed Martin. In parteneriat cu fabrica turca Roketsan! Pam-pam! Da, Ankara face partile de fuselaj, display-urile din cabina de pilotaj si trenul de aterizare ale avioanelor F-35! Contractul dintre Roketsan si Lockheed Martin a fost semnat in 2014, iar atunci partea turca si-a exprimat disponibilitatea de a-si dota armata cu 100 de avioane multirol F-35. Intre timp, lucrurile s-au complicat, in sensul ca America refuza acum sa mai livreze echipamentele necesare functionarii acestor avioane. La randul lui, Erdogan ar putea pune capat definitiv colaborarii dintre cele doua state, ceea ce, sa recunoastem, reprezinta o adevarata lovitura pentru Lockheed Martin. Compania din SUA tocmai ce a semnat un acord cu Pentagonul, in valoare de 23 de miliarde de dolari, pentru productia a nu mai putin de 255 de modele F-35 Lightning II; din acestea, 71 trebuie livrate diversilor parteneri internationali ai Americii, printr-un contract asumat de Departamentul Apararii, prin Foreign Military Sales.

Mai mult, se speculeaza ca Istanbulul va cumpara de la Moscova si 100 de avioane S-57 de generatia a cincea (rivalul lui F-35), ceea ce nu face decat sa inflameze si mai mult spiritele in cadrul NATO.

Romania sta linistita – ea cumpara la mana a doua

Initial, ne-am temut ca putem avea de suferit de pe urma neintelegerilor privind constructia avioanelor F-35. Dar, sa stam linistiti, Romania nu cumpara decat la mana a doua, ori aici e vorba de ultima generatie in materie de avioane multirol. A cumparat si MApN-ul ceva F-uri, dar sunt second-hand, la fel ca toata zestrea Armatei, de la corvete si pana la rachete.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version