Cauta

Rector UMF Targu Mures: „Transformarea universitatii in subiect de troc politic, o jignire nationala”

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Constantin Copotoiu, afirma ca transformarea acesteia intr-un instrument de „santaj, troc politic”, ceea ce ar reprezenta „o jignire nationala”.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures, Constantin Copotoiu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca afirmatiile facute de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, „privitoare la conditionarea participarii la guvernare de rezolvarea prin negocieri politice a situatiei Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures” au fost receptate de conducerea universitatii „cu ingrijorare”.

„Dorim sa exprimam pozitia noastra vis-a-vis de anumite lucruri intamplate ieri (marti – n.r.), unul dintre cele mai grave fiind faptul ca UMF Targu Mures a devenit o moneda de joc politic din partea UDMR, pentru a sustine prim-ministrul si Guvernul nou-format. Noi nu suntem de vanzare, nici nu vindem, nici nu cumparam nimic, suntem o entitate de profesionisti, care au facut din medicina targumureseana o medicina de varf in Romania si peste hotare si atunci cand am avut greutati si probleme nu a venit nimeni din partea politicului sa ne intrebe cum putem sa trecem peste greutati”, a spus Copotoiu.

El a subliniat ca respinge orice implicare a politicului in problemele interne ale universitatii si nu este de acord cu transformarea acesteia intr-un instrument de „santaj politic”. „In prezent, consideram ca toate prevederile Legii educatiei nationale, inclusiv cele legate de invatamantul pentru minoritati, sunt respectate. In toate documentele si regulamentele elaborate si aprobate conform procedurilor academice, specificul invatamantului in limba maghiara este pastrat si garantat. In asemenea conditii, respingem cu hotarare orice implicare a politicului in problemele interne ale universitatii si nu suntem de acord cu transformarea acestei universitati intr-un instrument de santaj politic”, a spus Copotoiu.

Potrivit acestuia, faptul ca universitatea a ajuns subiect de „troc politic” reprezinta „o jignire nationala”.Rectorul a adaugat ca invatamantul in limba maghiara „a existat si exista la UMF Targu Mures”, iar cursurile se asigura in limba maghiara pentru studentii maghiari. „Senatul UMF Targu Mures nu s-a opus niciodata invatamantului in limba maghiara, chiar am pledat pentru infiintarea liniei de invatamant in limba maghiara, cu respectarea legislatiei actuale”, a spus Copotoiu. El a precizat ca in Senatul universitatii s-a discutat subiectul programului de studii in limba maghiara, prin reorganizarea liniei de studiu, structurata in departamente, conform articolului 135 aliniatul 2 din Legea educatiei, cu evaluare ARACIS, insa „colegii maghiari au fost de acord doar cu prima parte”, adica nu si cu evaluarea.

Copotoiu a spus ca, in prezent, la UMF Targu Mures sunt cadre didactice maghiare prea putine pentru infiintarea unei sectii separate maghiare si ca in ultimii ani au fost scoase posturi la concurs, insa acestea nu s-au ocupat, pentru ca ori nu s-au inscris candidati, ori cei care au venit nu indeplineau conditiile cumulative impuse.

El a aratat ca, daca s-ar aproba o sectie maghiara separata in aceste conditii, rezultatul ar fi ca s-ar desfiinta facultatile de Farmacie, Stomatologie si „s-ar reduce foarte mult Medicina Generala” in limba maghiara, lucru pe care nu il doreste nimeni din conducerea Universitatii. Copotoiu a reclamat „presiuni din afara”, concretizate in diverse scrisori primite de la universitati din Ungaria, dar si intr-o vizita a ambasadorului Ungariei la Bucuresti, in urma cu cateva luni.

Potrivit sursei citate, unii dintre profesorii maghiari ai universitatii s-au ocupat mai mult de subiectul infiintarii unei sectii separate maghiare si si-au neglijat indatoririle de la universitate, fiind pasibili de sanctiuni. Copotoiu a dat exemplul prodecanului UMF Targu Mures, Szabo Bela, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, care nu s-a ocupat de intocmirea dosarului pentru specializarea Moase, unde a expirat autorizarea, desi l-a rugat sa faca acest lucru de un an.

„Codul Muncii prevede sanctiuni, care pot merge pana la desfacerea contractului de munca. N-am facut-o”, a spus Copotoiu, care a adaugat insa ca „e posibil” sa recurga la acest gest. El a cerut „politicului” sa nu intervina in treburile interne ale universitatii, dat fiind ca autonomia universitara este garantata si prin Constitutia Romaniei. „Membrii comunitatii academice sunt, in prezent, implicati in derularea procedurilor legale de alegere a noilor structuri de conducere si credem ca, in temeiul autonomiei universitare, garantata si prin Constitutia Romaniei, rezolvarea oricaror probleme din interiorul universitatii trebuie realizata exclusiv de membrii acesteia”, a spus el.

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, in ultimele luni, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede noua lege a educatiei, iar cele romanesti, ca se vrea „scindarea”. Marti, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara ca Uniunea are conditii pentru sustinerea noului Guvern, precizand ca formatiunea sa doreste incheierea unui protocol al coalitiei pe 2012, care sa se refere inclusiv la Facultatea de Medicina de la Mures si Autostrada Transilvania.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • Exit mobile version