Cauta

Putin respecta alegerile ucrainenilor, dar le inchide sectiile de votare

Ucrainenii au votat duminica pentru desemnarea presedintelui tarii, un scrutin desfasurat in plin conflict separatist in est, cu Rusia pandind la cotitura.

Prorusii din Donetk nu i-au lasat pe alegatori sa ajunga la urne, desi Putin a promis ca respecta alegerile

Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a asigurat telefonic pe François Hollande si pe Angela Merkel, ca Rusia „va respecta alegerea poporului ucrainean”.

Sub amenintarea cu intreruperea gazelor

Pe firul rosu, dialogul a fost destul de incins, mai ales ca s-a negociat pe gaze. Putin vrea retragerea trupelor ucrainene din Donetk si Lugansk, in schimbul cooperarii cu presedintele ales, daca si acesta promite „sa incurajeze reglementarea cat mai rapida a problemelor legate de aprovizionarea cu gaze a Ucrainei”. Finalul discutiilor a fost „keep in touch”! Desi, „atingerea” rusilor nu e chiar de dorit. In Donetk, separatistii prorusi nu au permis functionarea decat a 20% din sectiile de votare, oamenii fiind amenintati in permanenta. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a desfasurat peste 1.000 de observatori pentru scrutin, dar acestia au fost repede retrasi din regiunea Donetk.

Medvedev, in Crimeea

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a sosit duminica in Crimeea, intr-o vizita considerata de Kiev provocatoare la adresa scrutinului pe care Administratia rusa a declarat ca-l respecta. „Vizita premierului rus in Crimeea ocupata, in ziua scrutinului prezidential din Ucraina, este o provocare deliberata care are scopul destabilizarii situatiei in Ucraina”, a reactionat Ministerul ucrainean de Externe. Medvedev a vrut sa trimita astfel un mesaj favoritului scrutinului prezidential, Petro Porosenko, care a promis ca o sa infiinteze Ministerul pentru Afacerile Crimeei, care sa coordoneze procedurile pentru revenirea in Ucraina a regiunii anexate de Rusia.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version