Cauta

Primul cod juridic pentru animale

Acest cod , publicat in premiera in Franta si in Europa de catre editura franceza LexisNexis, asambleaza toata legislatia in vigoare privind animalele si va folosi magistratilor, procurorilor, avocatilor dar si medicilor veterinari.

Persista inca mentalitatea omenirii de a vedea animalele numai sub un unghi comercial

Cele 1000 de pagini ale lucrarii sunt opera unei echipe de specialisti in dreptul animalier si a Fundatiei ”30 millions d’amis”. ”Am agregat toate textele-legi, decrete, regulamente, directive-din sapte coduri, civil, penal, rural, de mediu, reguli europene dar si deciziile de jurisprudenta referitoare la animalele de companie, de crescatorie sau salbatice”, a declarat Jean-Pierre Marguénaud, profesor de drept la Universitatea din Limoges, co-supervizor, impreuna cu Jacques Leroy (Universitatea din Orleans) al acestei ample lucrari, la care au participat si alte patru universitati. Acest cod ”va usura munca celor care se intereseaza de protectia animalelor, permitandu-le sa aibe o viziune generala si completa a acestei chestiuni”, a completat Reha Hutin, presedintele Fundatiei ”30 millions d’amis”. Printre dispozitiile majore se regasesc articole codurile Civil, Penal si Rural franceze care pedepsesc cu doi ani cu inchisoarea si 30.000 de euro amenda actele de cruzime fata de animalele domestice sau cele tinute in captivitate, obligativitatea proprietarilor de animale sa le tina ”in conditii compatibile cu imperativele biologice ale speciilor respective” si statutarea animalelor ca ”fiinte vii inzestrate cu sensibilitate”. Autorii au subliniat ca astazi magistratii aplica legile de protectie a animalelor cu mult mai multa strictete ca in trecut, in general pedepsele maxime din legislatii impotriva actelor de cruzime fata de animale. Specialistii apreciaza ca un cod juridic al animalelor este o lucrare pregatitoare pentru pasul urmator: recunoasterea personalitatii juridice a animalelor de catre codul civil. Pornind de distinctia ca animalele nu sunt lucruri, obiecte, animalele devin o categorie intermediara, nou-venita in catalogul categoriilor de drept civil. Ele nu pot „revendica” drepturile oamenilor, dar nici nu este acceptabil sa nu le fie recunoscuta propria demnitate juridica prin lege. Aceasta ar putea fi modelata pe cea a persoanelor juridice, cum ar fi asociatiile sau sindicatele, care ar permite animalelor sa fie reprezentate in numele lor si ar spori eficienta protectiei lor. Anul trecut, un tribunal din Argentina a recunoscut statutul de persoana juridica non-umana unei femele de cimpanzeu. Dar un paradox persista in dreptul animalier: existenta legilor care pedepsesc maltratarea animalelor concomitent cu un ansamblu de reguli care permit uciderea animalelor pentru carne, blana, vanatoare sau experimente stiintifice.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version