Cauta

Precizari importante despre folosirea anvelopelor de iarna

Vremea e urata, cand ploua, cand ninge – deocamdata in mare parte doar pe la munte, iar masinile trebuie echipate corespunzator conditiilor meteo, mai ales cand e vorba de fenomene specifice iernii.

E nevoie de anvelopele de iarna si in octombrie, daca ninge!

Tocmai in acest sens, reprezentantii Politiei Romane au ales sa le reaminteasca, duminica, soferilor cum si cand trebuie echipate autovehiculele cu anvelope de iarna. In sensul in care, daca tot se numesc ele cauciucuri „de iarna”, sa nu creada cumva conducatorii auto ca trebuie folosite strict in sezonul de iarna… calendaristica.

Concret, lucrurile stau astfel: Codul Rutier nu mentioneaza o data anume de la care e nevoie ca autoturismele sa aiba aceste anvelope de iarna, ci face doar referiri strict la starea suprafetelor de drum, mai exact a partii carosabile. Drept urmare, conducatorilor auto le revine sarcina sa anticipeze situatia. Si cand circula pe drumuri pe care exista zapada, polei sau gheata, sa aiba montate aceste anvelope de iarna. Ba mai mult, in situatia autovehiculelor cu masa de peste 3, 5 tone, e nevoie si de dispozitive antiderapante (lanturi).

In caz contrar, soferii risca amenzi intre 9 si 20 de puncte, al caror cuantum se ridica, la data de fata, intre 1.125 de lei si 2.500 de lei, cat si alte sanctiuni. Si anume retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare al autovehiculului.

Nu in ultimul rand, pe langa echiparea corespunzatoare a autoturismelor, in functie de conditiile meteo, e nevoie ca soferii sa tina cont si de un alt aspect esential, in vederea evitarii accidentelor rutiere, si anume sa adapteze viteza, astfel incat sa poata opri autovehiculul in deplina siguranta, chiar si in cazul in care carosabilul e umed sau are urme de polei, zapada sau mazga – in care, se stie, distanta de franare este cu mult mai mare fata de alte situatii.

Ultimele stiri

  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Guvernele, în foame de bani: taxele pe mașinile electrice adaugă costuri pentru cumpărători
  • Ion Iliescu, un mesaj care a cutremurat Facebook: „Le mulţumesc angajaţilor SPP, foşti şi actuali…”/Ultimele vești despre starea fostului președinte
  • Washingtonul alege momentul nepotrivit pentru a provoca China
  • Exit mobile version