Cauta

Penurie de vin rose in Franta

Cererea din ce in ce mai mare, combinata cu o recolta slaba in 2017, va complica vara aceasta aprovizionarea cu acest soi iubit de francezi.

Din trei sticle de vin vandute in Franta una este cu rose

Panica estivala: francezii adora rose-ul, mai ales in vacanta. Dar apropierea verii flutura spectrul unei penurii ingrijoratoare. In principal din cauza consumului mare de rose in Hexagon dar si in intreaga lume, unde cererea nu inceteaza sa creasca. In 15 ani, consumul mondial de rose a crescut cu  31% iar numarul tarilor importatoare cu 16%. Daca Franta este primul producator mondial de rose (un sfert din volumul total) ea este si primul exportator al acestui soi de vin (32%). In medie, fiecare francez consuma 20 de sticle de rose pe an.Dar Franta a cunoscut in 2017 o recolta istoric slaba, in ciuda a 6,4 milioane de hectolitri produsi pe an. In Provence, a doua regiune producatoare de rose din Franta , recolta a scazut cu 12% anul trecut, adica mai putin cu 20 de mililoane de sticle. O situatie care a crescut preturile la rose cu 20-30% pe hectolitru. Neplacut pentru clienti care sunt numerosi: SUA, Marea Britanie, Germania…In zece ani, exporturile franceze de rose au crescut de 6,5 ori in volum si de 11 ori in valoare. In total, piata a generat 226,2 milioane de euro in 2017. Aceste cifre au condus, evident, la o crestere a pretului sticlei de rosé. In medie, este de 4,44 de euro.Principalele regiuni producatoare de rose in Franta sunt Languedoc (320 milioane de sticle), Provence (160 milioane de sticle) si Loire (100 milioane de sticle. Consumul de rose in Franta a crescut de trei ori in ultimii 25 de ani.Clasata prima in palmaresul producatorilor de vin rose, Fanta infrunta insa si concurenta Italiei, Spaniei si Statelor Unite.

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version