Cauta

Mini-recensamantul lui Ponta, anulat de un soft al MAI

Ministerul Administratiei si Internelor dispune de un soft de evidenta a populatiei care genereaza rapid numarul alegatorilor in Romania, lucru care anuleaza mini-recensamantul cerut de Victor Ponta, ce ar trebui sa se desfasoare „din usa-n usa”.

(foto: infocurteadearges.ro)

Mini-recensamantul cerut de premierul Victor Ponta, care ar trebui sa se desfasoare din „poarta in poarta”, este inutil, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) dispunand de un soft special de evidenta a populatiei care poate genera, in scurt timp, numarul exact al alegatorilor din Romania.

„Sistemul de evidenta informatizata a populatiei este gestionat de serviciile din teritoriu, la nivel de municipii si judete. Acestea sunt in subordinea administratiei locale, fiind coordonate doar din punct de vedere metodologic de minister. Programul respectiv poate furniza, in baza codurilor numerice personale (CNP-uri), numarul total al persoanelor cu drept de vot”, a declarat Gabriel Berca, predecesorul lui Ioan Rus, pentru adevarul.ro.

Conform specificatilor dupa care a fost creat softul, datele colectate de catre acesta nu pot fi modificate in functie de interesele politice, accesul la baza de date facandu-se doar de anumite persoane care au acces special la ele.

„In birourile in care se afla terminalele bazei de date au acces doar cei de pe lista operatorilor autorizati. Fiecare dintre acestia poate fi identificat printr-un cod, adica se vede cine a introdus in program acte noi de identitate sau cine le-a radiat in caz de deces”, a explicat Nicusor Paduraru, fost director general pentru reforma administratiei publice in cadrul MAI.

Scandal pe tema listelor electorale

Numarul persoanelor inscrise pe listele de alegatori a iscat scandal intre USL si PDL, lucru care i-a pus la mare incurcatura pe judecatorii Curtii Constitutionale (CCR). Acest lucru a fost cauzat de faptul ca Ioan Rus, care intre timp si-a dat demisia din functia de ministru al Internelor, a anuntat ca la pe listele electorale sunt trecuti 18.292.514 alegatori.

Ulterior, dupa desfasurarea refendumului si a faptului ca la acesta nu s-au prezentat 50% plus 1 din cei aflati pe liste, Rus a combatut numarul, spunand magistratilor CCR ca nu poate garanta ca numarul este real. Acesta fapt i-a nemultumit pe membrii PDL, care au declarat in nenumarate randuri ca listele electorale pe baza caruia s-a organizat referendumul nu pot fi modificate dupa efectuare procesului e votare.

Drept urmare judecatorii au amanat luarea deciziei privinta validarii ori invalidarii referendumului, cerand Guvernului condus de Victor Ponta sa prezinte lista cu numarul oficial de romani trecuti pe listele electorale, conform carora s-a desfasurat referendumul. Primul ministru insa a dat dispozitia ca listele sa fie reactualizate printr-un mini-recensamant, prin care romanii sa fie cautati acasa de catre primari si intervievati in legatura cu existenta vecinilor lor.

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București.
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version