Cauta

Marea Britanie ar putea opri unilateral Brexitul

Regatul Unit ar putea inca alege sa revoce retragerea sa din Uniunea Europeana fara a avea nevoie de un acord unanim al altor state membre, a declarat ieri avocatul general al Curtii de Justitie a UE.

Fara un acord al Parlamentului britanic Theresa May il pupa degeaba pe Juncker de despartire

”Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene autorizeaza revocare unilaterala a notificarii intentiei de retragere din Uniune”, a subliniat avocatul general Manuel Campos Sanchez-Bordona. ”Avocatul General Campos Sanchez-Bordona propune ca Curtea de Justiţie sa declare ca Articolul 50 (…) permite revocarea unilaterala a notificarii intenţiei de retragere din Uniunea Europeana”, a informat CJUE intr-un comunicat, precizand ca  „aceasta posibilitate ramane pana la data incheierii acordului de retragere”. CJUE fusese sesizata de un grup de alesi scotieni, opusi Brexit,  pentru a stabili daca decizia Regatului Unit de a ieşi din UE poate fi revocata unilateral de acesta. CJUE examineaza dosarul in procedura accelerata in perspectiva datei oficiale a retragerii Marii Britanii din UE, 29 martie 2019. Guvernul de la Londra a declarat ca intrebarea este pur ipotetica, intrucat nu are intenţia de a reveni asupra deciziei de ieşire din UE. Intrebarea ”’nu este doar academica, nici prematura ori superflua, ci are importanţa practica evidenta şi este esenţiala pentru rezolvarea disputei”, a previzat avocatul.Premierul britanic Theresa May a activat, in 29 martie 2017, articolul 50 din Tratatul UE, declansand oficial procesul iesirii Regatului Unit din blocul comunitar. In concluziile sale, Sanchez-Bordona a respins teza potrivit careia articolul 50 admite doar posibilitatea, avansata de Comisia Europeana si de Consiliu, unei revocari decise cu unanimitate de Consiliul european.Acesta considera ca acest articol autorizeaza o revocare, de comun acord, intre statul care a adoptat-o ​​si care modifica abordarea sa, precum si institutiile Uniunii care negociaza retragerea acesteia. O astfel de revocare consensuala, totusi, nu ar fi in detrimentul dreptului unilateral de revocare, pe care statul membru care il detine inca mai pastreaza in temeiul articolului 50, a afirmat el. A condiţiona decizia de renunţare la Brexit de acordul celorlalte 27 de state membre ar fi ”incompatibil” cu regulile referitoare la ieşirea din blocul comunitar, a argumentat Manuel Campos Sanchez-Bordona.

Zile de foc pentru Theresa May

Pe de alta parte, deputatii britanici au inceput ieri cinci zile de dezbateri pe tema Brexit, fara ca premierul Theresa May sa aiba asigurata o majoritate care sa-i garanteze un vot favorabil in Parlament asupra acestui document pe 11 decembrie, dupa acesta a fost dezbatut 17 luni. Amenintata de un esec in Parlament, Theresa May a planat amenintarea unui Brexit fara acord cu UE, cu grele consecinte pentru economia britanica, in timp ce laburistii au amenintat cu o motiune de neincredere daca May esueaza in adoptarea textului. Referendumul din iunia 2016, castigat cu 52% de tabara ”Leave”, a lasat Regatul Unit prodund divizat. Dupa negocieri interminabile, acordul semnat cu UE a lasat ambele tabere frustrate. Brexiter-ii estimeaza ca Regatul nu va taia toate podurile cu UE in timp ce eurofilii spera inca ca Londra sa revina asupra Brexitului.

Ultimele stiri

  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Exit mobile version