Cauta

Mai tare ca Traian: un buldozer distruge zidul Sarmisegetuzei

Zidul portii de vest al cetatii Sarmisegetuza Regia a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrarile executate de o firma privata pentru amenajarea unei parcari, bucati din piatra desprinzandu-se dupa ce un utilaj a sapat in apropiere, lucrarile fiind oprite de CJ Hunedoara.

Potrivit vicepresedintelui Comisiei Nationale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu, o delegatie care a urcat zilele trecute la cetatea din Muntii Orastie a descoperit situatia de la Sarmisegetuza Regia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„In zona portii de vest erau utilaje, cilindri pentru presarea pamantului si camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer pana la 1,5 metri adancime si la o jumatate de metru distanta de zidul portii de vest, ceea ce reprezinta un pericol de daramare a acestui zid. Mai mult, in profilul sapaturii au fost realizate trepte de acces pentru turisti, iar cateva blocuri de piatra din zid s-au desprins si au cazut. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat”, a declarat, duminica, pentru corespondentul Mediafax Adriana Pescaru.

Ea a spus ca lucrarile efectuate in perimetrul de protectie a cetatii Sarmisegetuza Regia nu au autorizatiile necesare de constructie din partea Comisiei.

„In mod normal, cand se executa lucrari atat de aproape de monumente istorice, in zona trebuie sa fie un arheolog care sa monitorizeze activitatile executate de firma specializata in drumuri si poduri”, a adaugat Pescariu.

Pescariu a afirmat ca, din cauza actiunii societatii care efectueaza lucrarile, accesul in cetate a fost compromis pe o lungime de 30 de metri si a spus ca va sesiza Ministerul Culturii.

Lucrarile la parcarea de la cetatea Sarmisegetuza Regia au fost oprite din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, dupa ce acesta a fost informat despre situatia existenta in zona sitului care face parte din patrimoniul UNESCO.

El a cerut ca un arheolog de la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva sa se deplaseze la cetate, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Tehnice din CJ Hunedoara, si sa evalueze ceea ce s-a intamplat acolo, daca au fost produse stricaciuni si care este amploarea lor.

„Societatea care efectueaza lucrarile a gresit pentru ca trebuia sa solicite supraveghere arheologica din partea Muzeului din Deva. Ei au crezut sa sunt pe un santier oarecare si au dat drumul la buldozer. Lucrarea a fost stopata. Sper ca situatia sa se rezolve si sa se remedieze ceea ce s-a stricat, pentru ca altfel vor avea de suferit atat firma care a executat lucrarea, cat si angajatii Directiei Tehnice”, a declarat presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot.

Daca se va dovedi ca lucrarile au fost efectuate fara avizele si autorizatiile legale, reprezentantul firmei care executa lucrarea risca dosar penal pentru distrugerea unei parti din zona de protectie a unui monument istoric.

 

Ultimele stiri

  • Incident înspăimântător în Capitală! Brațul unei macarale a căzut peste o mașină parcată
  • Pandemia a trecut, „sechelele” rămân! AstraZeneca recunoaște că vaccinul său are un efect secundar grav
  • Sebastian Burduja îl critică pe Nicușor Dan pentru refuzul de a avea o debatere: „E o lipsă de respect”
  • Veste despre recalcularea pensiilor, de la cel mai înalt nivel. Ce s-a întâmplat cu 99,9% dintre dosare
  • Comunicat de presă Comuna RADOVAN
  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Exit mobile version