Cauta

Magistratii il acuza pe Basescu de „ton dictatorial si stat politienesc”

Magistratii ii raspund presedintelui ca legile sunt pentru ei, dar si pentru seful statului, iar hotararile judecatoresti sunt date in baza legilor pe care este si semnatura acestuia, precizand ca statul este unicul debitor care isi permite sa stabileasca in ce conditii ii platesc pe cetateni.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, joi, magistratilor sa indice si „sursa de finantare” atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizand ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. El le-a atras atentia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor in stat.

In replica, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania ii raspund, vineri, presedintelui ca legile sunt pentru magistrati, dar si pentru presedintele Romaniei, „legi pe care acesta trebuie sa le respecte si care i se aplica asa cum se aplica fiecarui cetatean al acestei tari”.

„Intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata, ingenunchiata, in care legile se fac de pe azi pe maine si se modifica chiar inainte de a intra in vigoare, in care serviciile secrete isi maresc bugetul, iar pentru justitie nu se gaseste nici macar maruntis, in care reformele exista doar in vorbe si prestatii televizate, un presedinte, intr-un ton dictatorial, isi poate permite sa cheme la ordine magistratii, sa-i infrunte ostil, amenintator, sa-i blameze si sa-i terfeleasca in piata publica din postura parintelui natiunii caruia i se recunoaste dreptul de a-si stigmatiza, la stalpul infamiei, oamenii legii. Aceasta este Romania. Statul de drept, preceptele democratiei, independenta justitiei sunt persiflate in mod autoritar”, se arata intr-un comunicat comun al celor doua organizatii profesionale.

Basescu catre magistrati: „Oameni buni, nu puteti fi si executiv, si legislativ, si justitie!”

Basescu: „Tin foarte mult la asta. Faceti reorganizarea teritoriala a tarii pana la finele lui 2011!”

Ssst! Basescu vrea liniste de ziua lui!

Magistratii precizeaza ca ceea ce nu aminteste presedintele este ca statul, la randul lui, este supus legilor, normelor constitutionale, iar acesta, prin reprezentantii lui, nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat. Totodata, magistratii subliniaza ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, iar „nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit”.

„Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii”, sustin magistratii.

Judecatorii si procurorii ii mai spun presedintelui ca nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al acestuia, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale.

„Garantiile exercitarii drepturilor procesuale, a drepturilor omului recunoscute constitutional, consfintite prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului, din optica prezidentiala apar ca piedici pe care magistratii (de parca numai ei ar fi singurii care participa la realizarea actului de justitie) le valorifica, intarziind judecatile pentru ca, intr-o interpretare excesiva, isi doresc sa aiba zilnic pe rol sute de dosare a mii, sute de mii, milioane de cetateni, beneficiari de drept ai unei legislatii care ii taraste prin tribunale, iar atunci cand au castig de cauza, hotararile lor nu se pot pune in practica pentru ca Romania, astfel, s-ar afla intr-o situatie extrem de dificila”, mai spun magistratii.

Judecatorii si procurorii sustin ca este nefiresc sa li se aminteasca de echilibrul puterilor in stat, in conditiile in care, „prin vointa politicului, justitia este scoasa la mezat pe taraba galcevilor politice sterile, i se neaga statutul de putere in stat, este obligata sa functioneze in parametrii bugetari la limita subzistentei, iar denigrarea ei a devenit politica de stat”.

Presedintele Traian Basescu le-a spus, joi, magistratilor, la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, ca este „o veselie” in adoptarea hotararilor impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, procesele care vizeaza astfel de cauze „merg snur”, in timp ce alte procese intarzie cu anii.

Basescu a mentionat ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constitutionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, insa „instantele au hotarat impotriva legilor prin care Romania a incercat sa treaca cu daune cat mai mici” perioada de criza economica. El a amintit ca trebuie platiti noua miliarde de lei in urma acestor hotarari judecatoresti.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version