Cauta

Lungul drum al Londrei catre Exit

Astazi, divortul Regatului Unit de Uniunea Europeana devine o realitate, premierul Theresa May activand articolul 50 din Tratatul de la Lisabona si deschizand calea a doi lungi ani de negocieri.

Cheful post Brexit s ar putea lasa cu dureri de cap in Downing Street

Obiectivul: sfarsitul unei casnicii de 40 de ani. Dar primele discutii nu vor incepe mai devreme de doua luni, timp in care Comisia Europeana va pune la punct detaliile planului de negociere a divortului. Deocamdata, Tim Barrow, ambasadorul Marii Britanii la UE ,  ii va preda presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, notificarea Regatului cu privire la Brexit. Europenii nu ascund ca vor insista sa-i prezinte Londrei nota de plata pentru parasirea ”clubului 28”, estimata la 60 de miliarde de euro, suma uriasa dar care reprezinta angajamentele luate de Regat in cadrul bugetului curent european pana in 2020. Ramane de vazut daca Londra va scoate banii, pentru ca un recent raport, citat de Ici.fr., al Camerei Lorzilor stipuleaza ca Marea Britanie nu este obligata legal sa regleze aceasta factura, odata iesita din blocul comunitar. Si aceasta, mai ales in absenta unui acord comercial dupa Brexit. O decizie care va fi interpretata ca o declaratie de razboi la adresa UE.

Ce doreste Theresa May?

Premierul si-a exprimat dorinta unei ”rupturi clare si nete”, un Brexit dur. Pentru a relua controlul imigratiei, Regatul vrea sa paraseasca piata unica dar si Curtea de justitie a UE. Brexitul trebuie sa permita controlul numarului de europeni care vin in Marea Britanie, si asta vom face, a declarat May. Dar, apreciaza comentatorii, daca premierul britanic joaca cartea unui Brexit dur, realitatea din targ poate fi alta. Ramane de vazut daca ambitia ei de a pastra (nu degeaba i se spune Marii Britanii ”perfidul Albion”) ”un acces cat mai larg posibil” la piata unica, gratie unui ”nou acord de liber schimb ambitios”, ii va convinge de fostii parteneri europeni. Mai degraba nu. Alta problema in negocieri sunt drepturile britanicilor care traiesc in tarile UE. Va reusi s le pastreze intacte May? In acest caz, soarta cetatenilor europeni deja aflati in Regatul Unit ar putea servi, cu certidudine, drept moneda de schimb.

Ultimele stiri

  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Bilanț cumplit după surparea unei autostrăzi, în China. Numărul morților a crescut la 36/Sunt zeci de răniți
  • Exit mobile version