Cauta

Ladies and gentlemen: Partidul Comunist American

John Batchell, secretarul general al  Communist Party of the  USA, estimeaza ca marxismul este o viziune ”dimanica” si ”filosofica” care poate ghida luptele de azi si de maine a formatiunii sale politice.

In cel mai mare barlog al capitalistilor tovarasul John Batchell conduce din 2014 comunismul american inspirat de sovietici

Pentru Batchell, marxismul ”este mereu deschis la noi experiente si, prin urmare, se schimba mereu si se dezvolta constant ca un corp de teorii si ginduri”. Aceasta deschidere la noutate a inclus tot ceea ce miscarile democratice au produs in SUA, a afirmat tovarasul Batchell, citand in special miscarile pentru drepturile civice din 1960. Intr-un inteviu acordat agentiei China Noua, aceste miscari au avut o influenta importanta ”in materie de strategie si tactica”. ”Rezistanta pasnica, non-violenta, este o forma importanta de lupta”. Doctrina lui John Batchell arata ca schimbarile revolutionare sa fie facute prin mijloace pacifiste. „Aceasta este ceea ce eu numesc calea noastra democratica, cea care trece prin arena electorala, dar si de alte locuri democratice unde nu incetam sa ne extindem drepturile”, spune el. In acest sens, marxismul este „o viziune si un instrument esential” pentru fiecare partid revolutionar si activist de clasa muncitoare, declara liderul CPUSA. Aceasta teorie „intentionam sa o facem proprietatea tuturor”.

 Lupte dificile, ilegaliste

Fondat in 1919, CPUSA numara astazi 6000 de membri, departe de cei 65.000 din trecut. CPUSA s-a aliniat, in perioada stalinismului si a Razboiului Rece la politica URSS. Evident, a intra in atentia FBI, a activat si in clandestinitate si a fost nevoit sa-si schimbe succesiv numele pentru a evita arestarile. Pe de alta parte, in timpul Marii Crize, multi americani si-au pierdut speranta in capitalism si unii au gasit atractiva ideologia comunista.Din 1959 in 2000, CPUSA a fost condus de Gus Hall. Dupa cel de-al 30-lea congres (la Chicago) din 13-15 iunie 2014, presedinte si secretar general este John Batchell. In ciuda dificultatilor luptei de clasa intr-o tara capitalista sadea, CPUSA ”creste intr-adevar ca forta politica”, spune Batchell. ”Multi oameni se alatura partidului, majoritatea din micile orase din America”.

Trump tine cu burghezii

Liderul comunistilor americani a estimat si ca taxele lui Donald Trump pe importurile de otel si aluminiu reprezinta o ”inselatorie” si un ”fals populism”. ”Tot ce fac ei este in interesul bogatilor. Taxele vamale sunt daunatoare, dau o speranta falsa unei mici parti a clasei muncitoare, asmutind-o contra agricultorilor si muncitorilor din alte tari”.

Legaturi fratesti cu PC Chinez

Pentru Batchell, CPUSA si Partidul Comunist Chinez (PCC) au stabilit ”legaturi fratesti”. ”Incercam sa gasim timp pentru a ne vedea unii cu altii, pentru discutii bilaterale, cooperam la nivel teoretic, dar acest lucru nu este suficient”. CPUSA, a spus Batchell, trebuie sa intretina ”relatii mai stranse si directe” cu PCC, in special prin vizite reciproce. Ceea ce-l impresioneaza pe tovarasul Batchell este ”capacitatea PCC de a se fii angajat pe calea dezvoltarii in circumstante foarte dificile”, evocand eforturile facute pentru a trece China din faza ”unei tari subdezvoltate la o tara moderna” si pasii facuti de Beijing in ultimii 15 ani ”pentru a deveni realmente o putere mondiala”.

Exemplul unchiului Xi Jinping

”China va continua sa influenteze din ce in ce mai mult, nu numai datorita faptului ca este o tara uriasa care cantareste greu in sistemul economic mondial, dar si datorita atentiei pe care o acorda ameliorarii traiului muncitorilor, eliminarii saraciei si garantarii unui nivel de trai pentru fiecare”, estimeaza Batchell, referindu-se la dezideratele trasate la ultimul congres al PCC de catre presedintele chinez Xi Jinping.”Nu avem, poate, aceeasi abordare cu privire la modelul socialist de urmat, cu realitati diferite,circumstante materiale diferite si o istorie diferita, dar China se dezvolta. Este un exemplu important si putem invata din experienta dumneavoastra”, a declarat John Batchell, adaugand: ”Sunt convins ca vor exista in viitor numeroase oportunitati de a lucra impreuna”.

Zeci de milioane de la Moscova

Rusia a finantat in secret CPUSA inca de la infiintarea sa si pana la destramarea URSS, potrivit documentelor Kominternului dar si cele declasificate ale FBI.Documentele rusesti deschise dupa 1991 confirma rolul banilor sovietici in activitatile interne si externe ale CPUSA. Daca banii pentru ”intern” erau destinati organizatiilor salariele, propagandei, influentei sindicatelor etc, cei pentru activitati externe ascundeau lucruri mai grave: spionajul nuclear in favoarea sovieticilor, via racolarile KGB pe teritoriu american prin mijlocirea CPUSA. Numai in perioada 1971-1989, CPUSA a primit de la rusi 42 de milioane de dolari.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version