Cauta

Iohannis, ai de ales: statul de drept sau statul paralel

„Condamn ferm interventia brutala a Jandarmeriei, puternic disproportionata in raport cu manifestarile majoritatii oamenilor din Piata Victoriei”. Sunt ideile lui Klaus Iohannis, asternute pe pagina personala de Facebook vineri seara, in timpul mitingului din Piata Victoriei. Precizare necesara, ignorata de Iohannis cu buna stiinta: jandarmii nu au intervenit impotriva celor care protestau pasnic. Daca mentiona acest lucru, textul lui nu mai avea efectul pe care s-a mizat, respectiv de a incinge si mai tare spiritele.

Dupa atitudine presedintele se considera peste lege si peste toata lumea

La televizorul lui de acasa, presedintele nu a vazut ca protestatarii au fortat gardurile, ca au incercat sa le ia jandarmilor scuturile si au aruncat in ei cu pungi cu urina si fecale, cu pietre, sticle, bucati de bordura si alte obiecte. La toate celelalte televizoare din Romania s-a vazut, numai la al lui nu. Oare de ce?

Cine da mai tare primeste bomboane

Pe micile ecrane din tara se derulau imagini cu protestatari care dadeau foc arbustilor ornamentali si mobilierului stradal. Pe al lui Iohannis erau numai jandarmi care ripostau cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa. „Violenta nu este acceptabila, indiferent de optiunile politice”, toarna Iohannis gaz pe foc. Nu este clar despre ce optiuni politice era vorba. Noi toti vedeam cum grupurile de huligani devastau strazile pe care le luasera in stapanire, Iohannis vedea simpatii si manifestari politice in actele de vandalism.

La televizor Iohannis a vazut doar ce i a convenit

„Incercarea de a infrange vointa oamenilor printr-o reactie violenta a fortelor de ordine este o solutie condamnabila”, isi continua presedintele postarea. Iar asta se intampla cand, in Piata, doi jandarmi erau la un pas de a fi linsati. Despre ce vointa a oamenilor e vorba, Iohannis? Aceea de a-i casapi pe jandarmi? Si, la asta, cum sa se riposteze? Cu flori si cu zambete? Cu medali de onoare pentru huligani? Cu o vacanta in Caraibe?

Martor si acuzator in egala masura

Tabloul acesta, si este doar o particica din ce s-a intamplat in Piata Victoriei, a determinat reactia lui Dan Nica, europarlamentar PSD, care a cerut anchetarea lui Iohannis intr-o comisie parlamentara speciala. Postarea presedintelui denota rea-vointa si dorinta evidenta de a stimula si mai mult violentele existente, considera Nica. Nici  declaratiile ulterioare ale lui Iohannis nu dreg mai mult imaginea. Dimpotriva. Presedintele cerea ultimativ anchetarea jandarmilor, considerandu-i vinovati inainte de a avea cea mai mica dovada. Scenariul derulat in mintea lui este de un infantilism ingrijorator. Daca i-a vazut pe jandarmi dand cu bastonul e limpede ca sunt vinovati. Ce s-a intamplat inainte, de ce s-a ajuns aici nu mai conteaza, important este doar ca i-a vazut el. Pe Iohannis, dupa cum s-a vazut, nu l-a interesat nicio secunda domolirea conflictului printr-un apel la calm, era preocupat doar de mentinerea acestuia si de intretinerea violentelor. Cand spusele lui fac referire numai la ripostele jandarmilor, fara a condamna actiunile violente ale protestatarilor, e limpede scopul urmarit si de care parte a baricadei se situeaza.

Antipatia PSD, politica de stat

Pentru ca tot bate moneda pe statul de drept, Iohannis ar trebui sa se supuna investigatiilor comisiei speciale de ancheta a Parlamentului. In orice stat de drept, asemenea atitudini nu se trec cu vederea si nu raman neamendate. Ca presedinte, cauti sa mediezi conflictele, nu sa instigi si sa le dezvolti in ideea de a obtine castiguri electorale. Ca sef al statului, nu chemi lumea in strada sa dea jos un guvern ales prin vot democratic. Ura lui fata de PSD este arhicunoscuta, dar, ca presedinte, nu o transformi in politica de stat, alaturi de opozitie. Pentru rezolvarea problemei exista calea votului. Pe masura ce trece timpul, apare din ce in ce mai limpede ca protestul zis al Diasporei era de fapt un pretext, in spatele caruia se ascundea o actiune care sa favorizeze daramarea guvernului. SRI zice ca nu avea informatii despre asta, SIE probabil spune la fel, deci e de presupus ca nici Iohannis nu stia de asa ceva. Dar, daca actiunea ar fi reusit, categoric ar fi fost primul care sa puna mana pe fraie si sa aduca guvernul lui.

Cine conduce Romania?

Toate aceste lucruri si situatii absurde si periculoase trebuie anchetate de Parlament. Iohannis nu se poate situa deasupra legii, altminteri demonstreaza ca, in continuare, este tributar statului paralel. Si este. Degeaba ii neaga existenta, acum, mai mult ca niciodata, se vede cat de intins si adanc este acesta. Si, in egala masura, incep sa se vada si timpii inscrisi pe foaia de parcurs a Romaniei. Pana la sfarsitul lui octombrie trebuie sa se produca „marea emotie nationala” care sa permita schimbarea la fata a Romaniei. Nu in sensul dorit de majoritate, ci in cel urmarit de Iohannis, care are in spate statul paralel si interesele UE. Inca nu se stie daca e vorba tot de un miting care sa degenereze. Poate fi si un „Maidan” bine regizat, iar ce a fost acum sa fi fost doar o testare a Jandarmeriei, ca sa se vada cum actioneaza. Specialistii in contrainformatii prognozeaza momentul emotional pentru octombrie. Mai departe tine de PSD cum se misca, in cazul in care isi aduce aminte ca ar conduce Romania.

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București.
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version