Cauta

Iohannis a inceput prigoana evreilor

Nu prea ai ce scuze sa ii gasesti lui Klaus Iohannis pentru felul in care a gandit si actionat. S-a lasat pacalit de o remaniere guvernamentala, cu momeala Ilan Laufer strecurata nevinovat la Ministerul Dezvoltarii, ba si cu functia de vicepremier pe deasupra. Laufer era propunerea partidului, in fond, si nu a fost pus degeaba pe lista. Doar neavenitii nu stiu cate poate face acesta, care ii este imensa plaja de relatii in lumea afacerilor de aici, din SUA, Israel si de oriunde. Si nu e vorba doar de mediul de afaceri, ci de relatii la modul general. Degeaba esti un afacerist genial, daca nu are cine sa-ti deschida usa.

Presedintele nu isi poate tempera pornirile gafand tot mai mult

Cum Romania trebuie sa se inscrie pe axa Washington-Tel Aviv, varianta Merkel-Macron dovedindu-se dezastruoasa prin subordonarea totala fata de un imperiu intrat de multa vreme in descompunere, numirea lui Ilan Laufer ar fi fost una cu bataie lunga. Dar Laufer este evreu si, din cate se pare, asta nu a placut deloc la Cotroceni.

Gest fara explicatii

Degeaba incearca acum Administratia Prezidentiala sa repare ce se mai poate, laptele a dat in fiert si s-a imprastiat pe tot aragazul. Refuzul numirii lui Laufer nu a venit insotit de vreo explicatie lamuritoare. Nici ca e prea tanar, nici ca nu ar avea experienta si nici macar ca a frecventat lumea mondena cu niste ani in urma si asta nu place pudibonzilor de la Cotroceni. Nimic. Absolut nimic. Iohannis l-a respins din considerente nedaclarate public, lasand loc interpretarilor care, acum, i se revarsa in cap.

Ilan Laufer a prins terenul liber si a marcat

Evident, Laufer l-a prins descoperit si a punctat. Cine n-ar fi facut la fel? A pus atitudinea presedintelui pe seama antisemitismului de care, voalat sau nu, acesta a mai fost acuzat. In fond, Ilan Laufer nu a facut altceva decat sa-si exprime punctul lui de vedere cu privire la gestul lui Klaus Iohannis, repet, ramas fara explicatii si la ora aceasta.

Chiar a vorbit gura fara el?

Dupa cum era de asteptat, Iohannis a mutat disputa in curtea PSD, acuzandu-l de propaganda toxica si de retorica nociva indelungata, care alimenteaza in mod constant discursul urii si tendintele xenofobe. Ar fi putut sa lectureze inainte comunicatul Administratiei Prezidentiale si sa-i pieptene continutul, insa imboldurile lui spre rafuieli si razbunari sunt mai puternice. Ilan Laufer, o mai spun inca o data, si-a exprimat opinia personala, nu un punct de vedere oficial al partidului din care face parte. In loc sa stinga un conflict care, la ora asta, probabil ca face inconjurul lumii, Klaus Iohannis a turnat gaz pe foc cu un comunicat care – de ce nu? – ne invita la meditatie si neplacute aduceri aminte. „Personajele care profereaza asemenea acuzatii scandaloase se descalifica automat si nu pot ocupa sub nicio forma inalte demnitati in statul roman”, se precizeaza in document. Pare mai degraba o nota autobiografica, daca tinem cont de faptul ca, la sfarsitul lui aprilie, presedintele declara ca „cine stie ce intelegeri secrete a facut Dragnea cu evrei”, cu prilejul vizitei in Israel. Vorbele, care mai bine ar fi fost inghitite, au starnit reactii dure din partea comunitatii internationale. Rabinul Menachem Margolin, presedintele Asociatiei Europene a Evreilor, a tras un semnal de alarma cu privire la un asemenea „limbaj incarcat cu conotatii si subtilitati sinistre”. Chiar si lui Bogdan Aurescu, consilier prezidential pentru politica externa, i s-a spus pe sleau de catre agentiile de lobby israeliene care monitorizeaza derapajele antisemite s-o lase mai domol cu spalarea de pacate a lui Iohannis, caci sintagma „a vorbit gura fara el” nu e acceptata.

Mediul de afaceri poate detona bomba

Daca adaugam si inversunarea cu care Iohannis respinge mutarea ambasadei Romaniei de la Tel-Aviv la Ierusalim, lucrurile prind un alt contur. Asta, cu atat mai mult cu cat cel mai important ziar din Israel, Jerusalem Post, a scos la iveala convocarea lui Iohannis la Berlin, din primavara, cand Angela Merkel i-a pus in vedere sa depuna toate diligentele ca ambasada sa nu fie mutata. Degeaba vorbeste Iohannis de recuperarea memoriei Holocastului si de distinctiile primite, imboldurile generate de ego-ul lui il dau de gol. Este un semnal de alarma inclusiv pentru mediul de afaceri israelian din Romania, care, in conditiile astea, este posibil sa nu se mai simta in siguranta. Iar asta duce la o tensiune pe care Iohannis ar fi trebuit sa o intrevada, caci este adeptul unei politici predictibile. Sau de data asta nu se mai aplica?

Ultimele stiri

  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Marea Baltică, lac NATO… dar controlat din Kaliningrad (!?)
  • Aveți grijă pe cine primiți în casă de Paște!
  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Exit mobile version