Cauta

Extinderea NATO, o nebunie! Cineva vrea razboi!

Creata la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial din necesitatea de a asigura protectie natiunilor ingrozite de pericolul expansiunii sovietice, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord este, la 70 de ani de existenta, mai degraba un instrument care serveste altor interese. Si-a pierdut menirea undeva pe drum, lupta pentru cu totul alte idealuri si o face dincolo de granitele sale. De fapt, tocmai aici e buba, zice un fost ofiter american, L. Todd Wood, NATO baga batul prin gardul rusesc, cauta prilej de galceava, iar decontul e mai mereu semnat de soldatii trimisi in teatre de operatiuni inventate peste noapte.

Americanii nu mai vor razboaie

Cand presa americana ajunge sa critice extinderea NATO, devine clar pentru toata lumea ca vocea celei mai puternice natiuni trebuie ascultata. Ziaristii nu fac altceva decat sa publice mesajul strazii, iar dorinta oamenilor e legata de pace si prosperitate. Pace la ei, in SUA, prosperitate, asijderea. Washington Times scrie ca americanul de rand l-a votat presedinte pe Donald Trump tocmai pentru a opri implicarea tarii in razboaie indepartate, care nu-i ameninta securitatea sau interesele vitale. „Extinderea NATO pana la granitele Rusiei nu este ceea ce Trump a fost mandatat de popor sa faca”.

Putina istorie, pentru lenesi

Fost pilot de vanatoare in teatrele de operatiuni din Balcani, Wood cunoaste bine realitatea, stie cum stau lucrurile in aceasta regiune. Parerea lui e aceeasi cu a milioane de americani: „Inteleg de ce se simt amenintati est-europenii si cei din Caucaz, avand in vedere istoria lor si prezenta prelungita a Rusiei la frontiere. Dar, sincer, asta nu este problema noastra! A pune in linia intai vietile soldatilor americani pentru tari precum Ucraina sau Georgia, nu are sens deloc! Ceea ce facem este nebunie curata. Ganditi-va la urmatorul aspect – cum ar fi daca Texasul s-ar separa de SUA (a mai fost asta si inainte!) si Rusia va incepe sa-l inarmeze, ba chiar i-ar oferi garantii de securitate?! Cum te-ai simti, America? Sa nu uitam ca Rusia, ca natiune, si-a inceput existenta in Ucraina, pentru numele lui Dumnezeu! Abia atunci cand rusul kievan a fost infrant de Hoarda de Aur a tatarilor, printii s-au mutat spre nord, la Moscova. Le dauna expertilor nostri militari sa citeasca niste carti de istorie?”. Si un sfat pentru liderii NATO: „Incetati! Nu oferiti acestor natiuni speranta ca umbrela nucleara americana ii va proteja. Este mai bine sa se protejeze singuri, sunt liberi sa-si construiasca propriile aliante. De ce nu o alianta a fostelor republici sovietice? De ce trebuie sa fie Statele Unite umbrela asta?”.

Bucuresti who? Tbili… what?

Din pacate, la noi in tara inca mai exista ametiti care cred ca America va sari in foc pentru apararea Romaniei. In realitate, cea mai tare armata in lume va cantari indelung decizia daca merita sau nu sa intre in razboi pentru Bucuresti. Sau Tbilisi. Kiev. Sofia. Si alte capitale cu pretentii din zona. Washington Times crede ca a sosit timpul ca Europa sa isi infrunte de una singura temerile, caci prioritatile SUA sunt altele acum, in prag de 2020. „America nu trebuie sa fie protectorul lumii. Lasati oamenii sa se protejeze singuri! Barbatii si femeile americane nu ar trebui sa fie fortati sa-si riste viata pentru protectia Kievului sau a Tbilisului. Poate ca asta suna cam aspru, dar este adevarul curat! Destul! Opriti nebunia!”.

Ucraina, vazuta de la fata locului

In timp ce frati romani din Bucovina de Nord si Tinutul Hertei sufera sub bocancul persecutiei autoritatilor de la Kiev, politicienii si societatea civila bucuresteana nu mai pot de grija Ucraina. Ingerinta Moscovei in treburile interne ale Kievului, asta auzi peste tot unde se discuta politica externa, in schimb, niciun cuvant despre chinurile sutelor de mii de romani de acolo.

Fostul ofiter NATO explica in Washington Times ce inseamna, de fapt, Ucraina de azi. Un taram al coruptiei, in care granitele separatismului nu impiedica afacerile politicienilor verosi. „Patura de securitate americana poate avea un efect pervers, acela de a incuraja comportamentul agresiv, periculos. Ucraina si Rusia lupta intr-un razboi, asa ca nu vad de ce le da NATO sperante ucrainenilor ca vor adera la alianta?! Ati stiut ca un pilot al Fortelor Aeriene Americane a fost ucis intr-un exercitiu recent desfasurat in Ucraina? Coruptia este infricosatoare la Kiev, iar tara este dominata de o oligarhie egoista, care face bani pe ambele maluri ale granitei separatiste. Ucrainenii, la fel si georgienii, sunt oameni buni si merita sprijinul nostru pentru a-si realiza visele, dar este timpul sa se opreasca expansiunea NATO”. Altfel? Altfel, „Rusia ar fi fortata sa actioneze. Este o amenintare directa facuta de Putin. Si, sincer, nu au de ales. Orice lider rus ar trebui sa reactioneze astfel sau sa demisioneze. Opriti nebunia! Opriti impingerea Aliantei spre un conflict militar cu Federatia Rusa. Cineva vrea neaparat un razboi, unul foarte rau”.

Ultimele stiri

  • Europenii au mai mult timp, iar americanii mai mulți bani
  • De ce vrea Macron să dea bombe nucleare Uniunii Europene
  • Țeapă sub nasul inspectorilor ANAF. Firmele și-au șters, din pix, taxele și impozitele
  • VIDEO. Imagini cu deszăpezirea pe Transfăgărășan. Drumul ar putea fi redeschis mai devreme ca de obicei
  • Becali și ai lui își bagă iar nasul în oala Stelei. Pițurcă și Tudorel Stoica, reacție imediată: „Să-și vadă de echipa lui”
  • Alertă în Capitală. Fată de 13 ani, de cetăţenie străină, căzută de la etaj/Adolescenta, dusă la spital
  • Cazul femeii tranșate: Cum NU A FĂCUT NIMIC comisarul șef de nota 1
  • Ucrainenii nu mai au opțiuni pe câmpul de luptă. Un colaps iminent?
  • Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina
  • De 1 Mai, pe Litoral, unii turiști fac insolație noaptea
  • Exit mobile version