Cauta

Europa, contaminata radioactiv

Concentratii anormal de ridicate de iod radioactiv de origine artificiala au fost identificate in aer si in solul mai multor tari europene, in luna ianuarie: Franta, Finlanda, Norvegia, Polonia, Republica Ceha, Germania si Spania. Deocamdata, nu se cunoaste provenienta acestora.

IRSN, Institutul francez de radioprotectie si siguranta nucleara (organism public de expertiza  cu privire la riscurile nucleare si radiologice) publica, in 13 februarie, un comunicat potrivit caruia ”urme de iod 131, de origine artificiala, au fost detectate in cursul lunii ianuarie in aerul de la nivelul solului european, in concentratii cuprinse intre 0,1 si 0,31 de microbecquereli pe metru cub, un nivel anormal de mare”.

SUA au trimis un avion
specializat în detectarea
testelor nucleare

Iodul 131 are perioada radioactiva scurta (8,04 zile) si, potrivit IRSN, prezenta acestor particule este greu de explicat. Iod 131 poate sa fie produs de reactiile de fisiune provocate in reactoarele nucleare si este utilizat in domeniul medical, in special pentru diagnosticele prin imagini sau in radioterapie. Detectarea lui in cantitati asa mari s-ar putea explica prin ”conditii meteorologice speciale” care ar putea ” favoriza stagnarea particulelor in straturile inferioare din atmosfera”. Dar exista temerile unui accident tehnic al unui reactor nuclear sau al unor pierderi accidentale de la o uzina de productie de material medical pentru radioterapie. Exista si o alta varianta: numeroase instalatii din Europa dar si din tari invecinate sunt autorizate sa ”deverseze” iod 131 in atmosfera. Spre exemplu, este vorba de instalatii legate de domeniul productiei de energie nucleara sau de instalatii legate de utilizarea de iod 131 in domeniul medical. La sfarsitul anului 2011, concentratii anormal de mari de Iod 131 au fost detectate in atmosfera din mai multe tari europene. O ancheta a stabilit ca la originea lor au stat activitatile Institutului maghiar de cercetare a izotopilor (Budapesta)

Ultimele stiri

  • Lista celor 9 candidați care intră în cursa electorală pentru Primăria Capitalei
  • Șeful InfoCons atrage atenția, înainte de Sărbători: „Masa de Paşte poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni”
  • Postecoglou obligat să-l titularizeze pe Drăgușin?
  • Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când cumpărați vopsea din magazine
  • Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!
  • Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO
  • Telefoanele de urgență de pe autostradă au ajuns piese de muzeu. De ce e bine să te bazezi numai pe telefonul mobil, pe străzile din România
  • Cum se ţine postul negru în Vinerea Mare 2024. Rugăciunea pe care e bine să o rostești
  • Ce pensie va încasa Klaus Iohannis peste doar câteva luni. Românii care au muncit o viaţă întreagă doar visează la o astfel de „recompensă”
  • Prima noapte de distracţie la Mamaia, în sezonul estival 2024. Cum au petrecut tinerii în cluburile de fiţe
  • Exit mobile version